@donio721: No dla mnie to sprawiedliwość po 12 latach - łaski nie robią. Sam Lech "zdrajca" Kaczyński przyznał się, że nawet nie czytał tego traktatu i w sumie nikt nie wie co tam jest, ale to wynegocjowano, wiec podpisał. Ja tylko przypomnę, kto protestowął najgłośniej i nazywał jeszcze za życia urzędującego prezydenta zdrajcą.
Bo złamał. Kaczyński jest zdrajcą, bo oddał naszą suwerenność. Nie rozumiem tego zdziwienia.
@szczesc_borze: To już było sporo lat temu, ale o ile dobrze pamiętam to były mocne dyskusje, czy Lech Kaczyński miał konstytucyjne prawo nie ratyfikować traktatu. Korzystano z Art. 90 Konstytucji:
Art. 90.
1. Rzeczpospolita Polska może na podstawie umowy międzynarodowej przekazać organizacji międzynarodowej lub organowi międzynarodowemu kompetencje organów władzy państwowej w
@Logan00: Radek taki mądry, przenikliwy, a sam pamiętam jak jego opcja polityczna i media siadły na Lecha ze jak nie podpisze to jest anty unijny i zacofany. Lechu podpisał a teraz jest jazda na niego.. Zero honoru
@Logan00: Wszystko. Traktat Lizboński przekazał kompetencje UE w określonych sprawach dotyczących działania państwa. TK uznał że Konstytucja jest ustawą nadrzedną i w tematach w których nie oddaliśmy UE kompetencji to ich po prostu NIE MA. Proste dla każdego - za trudne dla absolwenta Oxfordu.
Polecam od Sekcji 2: "POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE WSPÓLNEJ POLITYKI BEZPIECZEŃSTWA I OBRONY"
Teoretycznie, mowa jest o misjach zewnętrznych, ale poszczególne zapisy, zwłaszcza ostatni, który zaznaczyłem były już dawno przez prawników wskazywane
@ediz4: A poza tym wiesz, kto wie, czy Pan Łukaszenka nie zaatakuje nas i unia przybiegnie z obowiązkową pomocą :) - to już sobie sam poszukaj, tez jest w traktacie.
1. W ramach decyzji przyjmowanych zgodnie z artykułem 28b, Rada może powierzyć przeprowadzenie misji grupie Państw Członkowskich, które wyrażątakąwolęi które dysponujązdolnościami wymaganymi dla tej misji. Te Państwa Członkowskie, wspólnie z wysokim przedstawicielem Unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa,
#polityka
źródło: comment_1633624870h6RkqJQkk7rAGDTTovtSeG.jpg
PobierzJa tylko przypomnę, kto protestowął najgłośniej i nazywał jeszcze za życia urzędującego prezydenta zdrajcą.
https://www.youtube.com/watch?v=oV4VtEP03B4
Komentarz usunięty przez autora
@szczesc_borze: To już było sporo lat temu, ale o ile dobrze pamiętam to były mocne dyskusje, czy Lech Kaczyński miał konstytucyjne prawo nie ratyfikować traktatu. Korzystano z Art. 90 Konstytucji:
@szczesc_borze: I dlatego musiał zginąć. ONR się nie p------i w tańcu.
Polecam od Sekcji 2:
"POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE WSPÓLNEJ POLITYKI BEZPIECZEŃSTWA I OBRONY"
Teoretycznie, mowa jest o misjach zewnętrznych, ale poszczególne zapisy, zwłaszcza ostatni, który zaznaczyłem były już dawno przez prawników wskazywane
źródło: comment_1633641067AQp67wqFOROm4ppuXmHFff.jpg
Pobierz1. W ramach decyzji przyjmowanych zgodnie z artykułem 28b, Rada może powierzyć
przeprowadzenie misji grupie Państw Członkowskich, które wyrażątakąwolęi które
dysponujązdolnościami wymaganymi dla tej misji. Te Państwa Członkowskie, wspólnie
z wysokim przedstawicielem Unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa,