Wpis z mikrobloga

@kelums: @ZbeszczeszczonyPrzezSondoweK:
Pigwę umyc, wypestkować, zetrzeć na dużych oczkach. Na 3 kg pigwy wlać 1 l wody i smażyć pod przykryciem często mieszając aż będzie miękka. Dodać wówczas 1,5 kg cukru i dalej smażyć przez 10 minut. Dodac opakowanie cynamonu i opakowanie tartego imbiru. Pomieszać i do słoików. Słoiki pasteryzować 25 minut od chwili zagotowania wody. Wyjąć i postawić denkiem do dołu aż trochę przestygnie.
@Chrystus:
@psychoultras:
Ja też robię przetwory z pigwy. Obieram ja, oczyszczam z ziarenek bo są twarde i gorzkie. Tnę na 8 - 10 półksiężycy i wszystko zasypuje cukrem. Wszystko pakuję w słoik 0.9 i zostawiam żeby puścił cukier. Potem otwieram wlewam ok 150ml spirytusu i miejsce co zostaje uzupełniam wódka ( ͡° ͜ʖ ͡°)