Wpis z mikrobloga

Mirki chciałbym zastąpić moje wysłużone raspberry pi2, które aktualnie służy głownie jako torrentbox i serwer smb do udostępniania multimediów na boxy z android tv po wifi. Poleci ktoś jakiś router z możliwością zainstalowania na nim klienta torrent i portem USB. Z tego co wyczytałem to na openwrt idzie doinstalować transsmison ale nie bardzo wiem co wybrać za sprzęt. Cena najlepiej im niższa tym lepsza ale powiedzmy przedział 300 - 400 zł

#siecikomputerowe #openwrt #router
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bpnn: myślałem nad tym ale aktualnie średnio dostępne jest, do tego wymaga aktywnego chłodzenia i przy routerze pozbędę się jednego dodatkowego urządzenia
  • Odpowiedz
dzięki za linka, rozumiem że wszystkie modele które mi wyszuka obsługują openwrt?

@Filemon89: tak, ale jak nie masz pewnosci to możesz spojrzeć na stronę openwrt pod dany model. Mam w tym średnie rozeznanie ale wiem, że niektóre routery w zależności od modelu mogą mieć różne układy i z układami broadcoma są zawsze problemy w routerach ze względu na brak sterowników więc tych unikaj
  • Odpowiedz
@Filemon89: Zainteresuj się Mikrotikiem. W tej chwili w wersji 7.0beta wprowadzili możliwość osadzania instancji Dokera więc doinstalowanie jakiegokolwiek oprogramowania to będzie bajka.
  • Odpowiedz