Wpis z mikrobloga

Czy do #triban rc500 zmieniając opony mogę kupić dętki z wentylem samochodowym i one wejdą normalnie? Czy ta dziura na wentyl w obręczy jest za mała?

Chciałem Continental speed king, schwalbe g-one albo gravelking sk - jeszcze myślę ile kaski przeznaczyć. Głównie polne/leśne drogi i asfalt. Zależy mi żeby je napompować na stacji.

Dam radę sam zmienić oponki? Podobno strasznie ciężko wchodzą. Mam łyżki takie zwykłe z allegro jakby co.

#rower #szosa #pytaniedoeksperta
  • 12
@Jarczur: są takie przejściówki do wentyli i z tym napompujesz na stacji, chociaż ja się z tym kiedyś 20 minut męczyłem, ale koniec końców dałem radę.

Co do zmiany to spróbuj, jak nie dasz rady to będziesz wiedział, że w trasie też nie wymienisz i nie będziesz musiał wozić dętki i pompki ;)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@stamart: no dobra, zostanę przy przejściówce zatem :(

Stockowa dętka jest pod oponkę 28c. Jeśli kupię 35c to zakładam że potrzebuje też nowej dętki?
@Jarczur: Nie wsadzisz, trzeba wiercić obręcz jak chcesz schradera. Tak btw u mnie przejściówka z deca się nie sprawdziła. Byłem na kilku stacjach i kompresory jej nie wykrywają, a co za tym idzie nie włączają się. Może to moja wina, ale tak tylko ostrzegam
@uytx: Jak nie wykrywa przejściówki, to u mnie pomagało zdjęcie jej, ponowne poluzowanie tego w wentylu i nakręcenie. Mam wrażenie, że czasami nakręcając przejściówkę, zakręcało równocześnie zaworek w preście.
@i-marszi: kiedyś sobie spokojnie tankowałem auto i jak coś nie #!$%@?, aż podskoczyłem, a to gościu pompował kompresorem koło w rowerze, tylko nie automatem, ale takim z manometrem. To przyszedł ze zbyt niskim ciśnieniem, a wrócił z wygiętą felgą w ósemkę :D :D. Chyba za duży wydatek powietrza mają takie kompresory :D