Wpis z mikrobloga

coś tam coś tam evergrande 300mld usd
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-23/worsening-chip-shortage-to-cost-automakers-210-billion-in-sales

czas oczekiwania na czipy to obecnie ~21 tygodni, a przypominam, czipy są aktualnie we WSZYSTKIM, od ładowarek, przez lodówki, telewizory, samochody, e-papierosy, WSZYSTKO
zaburzone globalne łancuchy dostaw
szalejący COVID, spora część świata w lockdownach
wszechobecna gigantyczna inflacja
drukara FEDu czerwona z zadyszki
USA chcące wydać monetę o wartości miliarda miliardów dolarów
FED wyprzedaje akcje "z powodów etycznych" na szczycie szczytów górki SP500
US Overnight Reverse Repo #!$%@? poza Alpha Centauri i jeszcze FED ogłasza jego dalsze powiększenie
EURUSD <1.18
Baltic Dry Index najwyżej od 2008
US 30Y Bonds lecą na ryj
futuresy na węgiel #!$%@? poza skale: https://pl.investing.com/commodities/newcastle-coal-futures
szalejący, stale rosnący rozstrzał między senymentem konsumpcyjnym a ceną SP500
warren buffet wychodzący z sektora finansowego już >pół roku temu (BRK.B sprawozdanie 13F za Aug2021)
wspominając dziadzie buffeta, załączę aktualny wykres indykatora opatrzonego jego nazwiskiem

meanwhile wykop: stonks only go up, kupuj czempiony mordo, hińczyk wykupi, od roku miało jebnąć i co, nie jebło xD

czy mogę usłyszeć chociaż jeden racjonalny bull case dotyczący aktualnej sytuacji na #gielda (głównie NYSE ale jak ktoś myśli że z NYSE się nie rozleje na resztę świata to również chciałbym usłyszeć dlaczego tak uważa)
Pobierz HighFlyingBird - coś tam coś tam evergrande 300mld usd
https://www.bloomberg.com/new...
źródło: comment_1632391609yD9xmSU2BMoLeJkufEHliU.jpg
  • 12
@Narmol: No tak mniej więcej brzmi moje pytanie, nikomu reki do portfela nie wkładam i każdy podejmuje samodzielne decyzje inwestycyjne, po prostu dziwi mnie nadmierny entuzjazm na tagu, o ile był zrozumiały po uruchomieniu drukarek FEDu bezpośrednio po covidzie, bo pozwalało łatwo zarobić, tak rok później, z każdym dniem to ryzyko rośnie wykładniczo i moim zdaniem analizując powyższe czynniki można być niemal pewnym, że zbliżamy się niebezpiecznie do masy krytycznej, a
@HighFlyingBird: ja myślę, że nie ma obecnie dobrej alternatywy, w co rynek miałby lokować nadwyżki finansowe? Złoto, które po korekcie może nie wzrosnąć przez kolejne 10 lat? Czy trzymać gotówkę która obecnie traci 5% rdr? Do tego inwestowanie jest znacznie prostsze niż kiedykolwiek przez co nastąpił dodatkowy napływ kapitału. Ekonomia jak i giełda to przede wszystkim psychologia a dopiero później wiedza oparta na faktach i matematyce. Dlatego żadna analiza nie będzie
@Narmol: jestem przeciwnikiem szortowania, niezależnie jak bardzo byłbym tego pewien, posty też wiem że były, ale uważam, że jest ostatni moment na ucieczkę do gotówki -- jeśli jesteś tego wszystkiego świadom i dalej sobie podejmujesz decyzje inwestycyjne w oparciu o te wiedzę to git, ale nie wszyscy mają i może taki post jak mój pomoże im ograniczyć ewentualne straty, bo aktualnie trwa, w sloganie bankier.pl "ubieranie leszcza" na bezprecedensową skalę.

W