Aktywne Wpisy

arinkao +162
Moja mama nigdy nie robiła pierogów. Bo wiecie, to strasznie trudne, potwornie męczące i niewiarygodnie czasochłonne.
Jadłam do jakiegoś czasu wyłącznie sklepowe, często sklepowo-domowe czyli z lokalnego sklepiku które ulepiła jakaś tam pani Zosia i są na pewno domowe. Albo zamawiała u jakiejś baby od której kupowała cała okolica bo ona je lepi i tak sobie dorabia do renciny.
Efekt? Nie byłam fanką pierogów, ot kluska, już wolałam dobry makaron z sosem.
Jadłam do jakiegoś czasu wyłącznie sklepowe, często sklepowo-domowe czyli z lokalnego sklepiku które ulepiła jakaś tam pani Zosia i są na pewno domowe. Albo zamawiała u jakiejś baby od której kupowała cała okolica bo ona je lepi i tak sobie dorabia do renciny.
Efekt? Nie byłam fanką pierogów, ot kluska, już wolałam dobry makaron z sosem.
Syn_octave666 +15
Kupiliśmy sobie z mężem książkę, przyda się bo dzidzi już w drodze (ʘ‿ʘ)
#ksiazki #niewiemjaktootagowac #dzieci #logikarozowychpaskow #rozowepaski
#ksiazki #niewiemjaktootagowac #dzieci #logikarozowychpaskow #rozowepaski

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-23/worsening-chip-shortage-to-cost-automakers-210-billion-in-sales
czas oczekiwania na czipy to obecnie ~21 tygodni, a przypominam, czipy są aktualnie we WSZYSTKIM, od ładowarek, przez lodówki, telewizory, samochody, e-papierosy, WSZYSTKO
zaburzone globalne łancuchy dostaw
szalejący COVID, spora część świata w lockdownach
wszechobecna gigantyczna inflacja
drukara FEDu czerwona z zadyszki
USA chcące wydać monetę o wartości miliarda miliardów dolarów
FED wyprzedaje akcje "z powodów etycznych" na szczycie szczytów górki SP500
US Overnight Reverse Repo #!$%@? poza Alpha Centauri i jeszcze FED ogłasza jego dalsze powiększenie
EURUSD <1.18
Baltic Dry Index najwyżej od 2008
US 30Y Bonds lecą na ryj
futuresy na węgiel #!$%@? poza skale: https://pl.investing.com/commodities/newcastle-coal-futures
szalejący, stale rosnący rozstrzał między senymentem konsumpcyjnym a ceną SP500
warren buffet wychodzący z sektora finansowego już >pół roku temu (BRK.B sprawozdanie 13F za Aug2021)
wspominając dziadzie buffeta, załączę aktualny wykres indykatora opatrzonego jego nazwiskiem
meanwhile wykop: stonks only go up, kupuj czempiony mordo, hińczyk wykupi, od roku miało jebnąć i co, nie jebło xD
czy mogę usłyszeć chociaż jeden racjonalny bull case dotyczący aktualnej sytuacji na #gielda (głównie NYSE ale jak ktoś myśli że z NYSE się nie rozleje na resztę świata to również chciałbym usłyszeć dlaczego tak uważa)
@HighFlyingBird: FED drukuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
patrz na główne indeksy. russell2000 jest nieistotny. Giełdę ciągną duże spółki a nie małe.
@HighFlyingBird: sztucznie pompują, oj stracą ludzie mocno na tym
W