Wpis z mikrobloga

Przeciętny okres trwa 3-7 dni, dni pracujących w miesiącu przy etacie jest ~21/22. Genialny plan, aby zmniejszyć udział kobiet na rynku pracy. Jestem za, może jak bedą na bezrobociu siedzieć w kuchni, to pójdą po rozum do głowy. #pdk

• Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zdrepcevakrv: nie rozumiem. Mam na mysli to, ze juz pomijając korporacje, gdzie się też to zdarza(bo pracodawca nie chce np ryzykować zeby ledwo wyszkolony pracownik zaraz szedl na macierzynski i wychowaczy) czesto takie zapisy sa w branzach artystycznych
  • Odpowiedz
  • 0
@zdrepcevakrv: miło, że się martwisz, jednakże ten problem nie dotyczy mnie. Poza tym, podałam to tylko jako przykład dyskryminacji i nie mam zamiaru wchodzic z toba w dyskuje bo po prostu wiem ze takie cos sie zdarza, znam przykład wiec ja nie wiem co ty wgl poddajesz w wątpliwosc skoro calkiem logicznym jest to, ze skoro pracodawcy maja mozliwosc takiej lojalki to korzystaja, byc moze sama bym tak robila jakbym
  • Odpowiedz
@jestemaska: zgłaszaj przypadki takich umów do PIP, jeśli ktoś Ci je każe podpisywać.To nie zależy od branży tylko od szacunku do samego siebie. Jak ktoś cię traktuje jak automat i chce tobą dysponować w 100% to miej swoją godność, jeśli uważasz się za wolnego człowieka, a nie jakąś ofermę-niewolnika, to nie podpisuj, albo jeśli nie doczytałaś (jak staruszki z garnkami) to próbuj instytucji państwowych by Cię w tym broniły. Nie
  • Odpowiedz
  • 0
@zdrepcevakrv: ale ja nie rozumiem. Dlaczego uważasz, że to nieuczciwe. Tak jak napisałam, życie nie ogranicza się do korporacji. Załóżmy, że jakaś aktorka podpisuje z agencją kontrakt na iles tam miesięcy/lat. W tym czasie agencja załatwia deale na produkcje dla tejże aktorki, rusza produkcja, a ta zachodzi w ciąże. Dlaczego firmy i przedsiębiorcy mają tracić bo ktoś wpadł albo zaplanował ciążę mimo zobowiązań.
  • Odpowiedz
@jestemaska: no właśnie nie wiem z jakiego punktu patrzysz... bo jeśli ktoś podpisał z aktorką umowę na zdjęcia w bikini na "ileśtam miesięcy/lat", a po paru miesiącach zachodzi w ciążę i idzie na urlop... nie wiem... to nie moja branża. Pewnie aktorka czy modelka musi się bardziej pilnować, bo niejako pracuje ciałem. Miałem na myśli zwykłe sytuacje odnoszące się do posta, bo ciężarna kobieta chyba nie mieiączkuje a ciąża to
  • Odpowiedz
@jestemaska: w kwestii zajścia w ciąże kobiety jest jakaś analogia... wspólnym tematem jest odpowiedzialność i zorientowanie na pracę. Jeśli chcesz pracować to jest ok, ale musisz dbać o to by być dostępną i móc spełniać swoje zadania. Jeśli jesteś gościem od biznesu w wielkim korpo i przedstawiasz ofertę jakiejś firmie, to sorry, ale nie możesz powieszieć: "źle pracuję, albo nie mogę pracować, bo nie umiałem pohamować wczoraj własnych rządzy i
  • Odpowiedz
@Weronika1986: Już wolę siedzieć 8 godzin w robocie niż mieć okres. Co jak co ale dla niektórych różowych to jest tragiczny dzień j pomimo bycia świnią w życiu i szowinistą popieram taki pomysł jak dzień wolny na okres. A niebieskie mirki niech się cieszą, że nie mają okresu( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz