Wpis z mikrobloga

Jak tak czytam to czasem nie wiem o co chodzi. W Błoniu jest światłowód 300 MB a w Tarnowie są problemy z podłączeniem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Gilim: a co to za filozofia - kilka lat temu unia dawała grube miliony dofinansowania na budowę światłowodów na różne zadupia w ramach likwidacji wykluczenia cyfrowego - tym sposobem na wioskach pod Tarnowem wszędzie ludzie mają szkło i zajebiste łączą ( u mnie można mieć od strzała 600 Mb/s) a w niektórych miejscach w mieście dalej jest lipa bo nie opłaca się żadnemu operatorowi ciągnąć światłowodu za własną kasę, bo
  • Odpowiedz
@blackdog: Przedstan opowiadac bzdury, mamy ponad 1-2 miliony adresow bez szybkich laczy na 14 milionow mieszkan w Polsce, dotacje unijne nie obejma wszystkiego poniewaz caly czas obecne przetargi ani nie zostaly skonczone ani sie predko nie skoncza i tak zostana adresy na zadupiach lub nie ktore sie nie zalapaly na nowe dotacje lub sa nowymi budynkami ktorych jeszcze nie bylo w ewidencji czy geodezji gminy na czas dotacji.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@krzywy_kanister: mistrzu, mieszkam na takim zadupiu gdzie jest 500 mieszkańców, połowa to stare dziadki, kilkanaście km od miasta powiatowego i mam na chacie łącze GPON od operatora z tego miasta - na pewno bez finansowania z unii by podciągnął światłowód na takie zadupie, przy tych 60 - 80 abonentach płacących 50 zeta na miesiąc czas zwrotu takiej inwestycji trzeba by chyba liczyć w setkach lat. Wcześniej z 15 lat dosylal
  • Odpowiedz
@blackdog: Mistrzu i tak jak napisalem podajesz jakies anegdotyczne przypadki, te 1-2 miliony adresow o ktorych mowie biora sie znikad? Ja mieszkam w malej miejscowosci gdzie jest swiatlowod ale w teorii, ja mialem tylko dostep do radiowki 10mbs od lokalnego operatora, nawet na rynku ktory jest kilkaset metrow od biura lokalnego operatora optyk nie mial od nich innej opcji niz radiowka. W niektorych miejscowosciach to nie ma nic, albo te
  • Odpowiedz
@blackdog: Po co ta twoja dyskusja? Operatorom tez sie nie "oplaca" isc z swiatlowodem do centrum miast w starych kamienicach ze wzgledu na koszty czy nowych budynkach poniewaz nie nadazaja. Nie wziely na wioskach tylko niektorych, nadal to sa marne ilosci, zadnego uniwersalnego dostepu nie ma i nie bedzie przez lata zwlaszcza patrzac na to jak czesto pojawiaja sie dziury adresowe, pomijane ulice czy budynki nawet jesli cos jest kladzione.
  • Odpowiedz