Wpis z mikrobloga

@texas-holdem: Moim zdaniem będzie to przełomowy moment. Sam fakt takiej podróży przez ZWYKŁYCH ludzi, może diametralnie zmienić sposób w jaki ludzkość patrzy na loty kosmiczne. "Skoro oni mogli, to może i ja też będę mógł?". Czekają nas na pewno ciekawe czasy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@piter555: Przecież od wielu lat są komercyjne wyprawy kosmiczne, tyle że do tej pory po prostu były droższe.

@texas-holdem: Uważam ze kompletnie nie będzie to żaden przełom. Jedynie może zwrócić uwagę na to medialne zaangażowanie i czy będzie to ciekawe. W końcu netflix ma zrobić minidokument, ale wątpię że będzie jakiś hype.

Pewnie sporo mniejszy niż pierwsza załogowa misja spacex na iss a i to oglądali głównie ludzie interesujący się
Jak obstawiacie, czy te 3 dni misji Inspiration

@texas-holdem: Jak oni w ogóle wytrzymają 3 dni w dragonie? 10m3 na 4 osoby i 3 doby? Ja rozumiem zawodowi astronauci ale cywile-celebryci? Przez ten czas trzeba coś zjeść/wypić, zrobić siku i dwójkę a być może nawet wyrzygać się...

Mimo wszystko to jest kapsuła transportowa a nie wycieczkowa - tam będzie mega ciasno i niezbyt przyjemnie po pierwszej dobie...
@piter555: no właśnie ze zwykłych ludzi to tylko ta laska od onkologii jest zwykła. Jeden to były wojskowy, inny to były pilot, ktoś jest też finalistą NASA w jakimś programie. Nie chce mi się dokładnie weryfikować, ale mniej więcej tak to szło.
@kwanty: Da się 3 dni bez dwójki, bez przesady, wystarczy nie jeść. To jest nawet pozytywne dla zdrowia, zrobić sobie raz na jakiś czas 3 dni na samych płynach, ostatnio robiłem 30 godzin i nawet nie byłem szczególnie głodny pod koniec.
Da się 3 dni bez dwójki, bez przesady, wystarczy nie jeść. To jest nawet pozytywne dla zdrowia, zrobić sobie raz na jakiś czas 3 dni na samych płynach, ostatnio robiłem 30 godzin i nawet nie byłem szczególnie głodny pod koniec.

@texas-holdem: Oni tam rzeczywiście planują taki protokół? Lewatywa przed lotem i specjalne żarcie nie produkujące stałych substancji + zapasa pieluch na wszelki wypadek?

Tak czy siak, 10m3 na 4 osoby i
@piter555: przecież to nei jest zaden przełomowy moment. To SpaceX zbudowalo rakiete i dragona i nie ma znaczenia kto nią leci. Wahadlowcem tez miał lecieć cywil, rozncia jest taka, ze akurat wtedy byla katastrofa. Na stacji tez juz byli cywile.
Oni tam rzeczywiście planują taki protokół?

@kwanty: Nic mi nie wiadomo o oficjalnym protokole, mówię tylko, że to nie jest żaden problem nie jeść przez 3 doby, albo jeść na tyle mało, żeby nie musieć korzystać z dragonowego "systemu na stolec" (na mocz jest osobny system).