Wpis z mikrobloga

Hej #japonkagotuje

Ayako nie może się opanować jeśli chodzi o wykorzystanie sezonowych owoców.
Dzisiaj pokaże Wam przepis na typowe polskie ciasto - szarlotkę w wersji tradycyjnej oraz trochę bardziej fikuśnej.
Jeśli znudził Wam się tradycyjny smak, koniecznie spróbujcie jej wersji z herbatą earl gray i imbirem!

Zapraszam do oglądania


#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #japonia #zainteresowania #ciekawostki #gotowanie
sommerfeld - Hej #japonkagotuje

Ayako nie może się opanować jeśli chodzi o wykorzy...
  • 10
  • Odpowiedz
@sommerfeld: przekonaj ją do drożdżowca. Mojej dziewczyny mama piekła takie zaje*iste, wysokie, wilgotne i w ogóle nie zapychające drożdżowce, z dziewczyną już dawno nie jestem ale uczucie do tego drożdżowca pozostało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No niby tylko drożdżowiec ale wychodzi na to że dobry drożdżowiec wcale niełatwo zrobić, bo nigdzie nigdy już takiego dobrego nie jadłem ()
  • Odpowiedz
@sommerfeld: zrobiłem to ciasto. Proste i smak super tylko spod na środku pozostał niedopieczony. Wszystko zgodnie z przepisem. Jak następny raz temu zapobiec? Podpiec bez jabłek czy może dłużej na grzaniu dolnym piec?
  • Odpowiedz
@Buendia: każdy piekarnik jest trochę inny. Może spróbuj potrzymać na dolnej grzałce trochę dłużej? Żeby zapobiec przypaleniu ciasta na wierzchu, możesz je przykryć folią aluminiową ale nie od samego początku tylko jak już nabierze trochę koloru.
  • Odpowiedz