Wpis z mikrobloga

Ostatnio usłyszałem że jak kupuję mąkę 00 do pizzy to ciasto z takiej mąki zawsze musi leżakować przynajmniej te 24h w lodówce, a jeżeli chcę robić na szybko to lepiej używać naszej 450 bo przy krótkim leżakowaniu jest bardziej lekko strawna a od tej 00 to można się pochorować.

Jak to z tym jest? Bzdura czy prawda?

#pizza
  • 6
@kujawiakkolo30stki: Kumpel gdzieś wyczytał, powiedział że każdy rodzaj mąki ma swój czas leżakowania i przy 00 to jest minimum doba inaczej pizza może być ciężko strawna.

Wydawało mi się że coś może w tym być, bo sam po sobie wiem że lepiej trawie pizzę która leżakuje choćby te kilka godzin. Ale pierwszy raz słyszę że jest to skorelowane z typem mąki.
@K-S-: Typ 450 jest bardzo zbliżony do typu 00, po prostu u nas mało jest tej mąki. To prawda, że jak będzie leżała 24h to będzie lepsza, ale jak chcesz to możesz i po 2h tylko, że nie wyjdzie tak dobre ciasto
Typ 450 jest bardzo zbliżony do typu 00, po prostu u nas mało jest tej mąki.


@NikNox: nijak nie jest zbliżony. 00 na pizzę po pierwsze ma bardzo dużo białka (10-14g), po drugie jest ultra-drobno mielona i znacznie bardziej chłonna. Jedyne w czym obie mąki są podobne to fakt, że są bardzo "wybielone" i mają minimum popiołu. O tym, że są zazwyczaj z innych gatunków pszenicy nawet nie wspomnę, włoskie mąki