Wpis z mikrobloga

lecą po kolei generatorem wszystko numery i tyle...

@matixrr: Tak, generatorem, a potem ci mówią dokładnie w jakim powiecie mieszkasz.

To są dane od jakiegoś operatora wyniesione. Teraz administratorem jest fundacja bez zarządu, która udostępnił te dane spammerom. UODO ma to w dupie, bo nie mają ludzi (tak mi przynajmniej między wierszami odpisali).
@onlymybuttgivesacrapp: @Bodzias1844: no w sumie racja, że tu znają powiat do którego dzwonią więc te numery muszą być z jakiejś bazy. Przedwczoraj chyba na niebezpieczniku w komentarzach czytałem wypowiedzi jakiejś osoby co pracowała w podobnej firmie i było, że tam po prostu leciało to losowo, ale to może z tych firm starszych co na początku pytali gdzie się dodzwonili.
lecą po kolei generatorem wszystko numery i tyle...

@matixrr: to, że nie lecą już wyjaśniono, ale losowanie numerów czy dzwonienie do wszystkich po kolei również jest nielegalne. Wszelkie losowania numerów to tylko bajka, żeby nie tłumaczyć się skąd maja bazę numerów.
@MaddoxX1911: No ja na pewno żadnuch zgód nie udzielam, bo numery są w prepaidzie i nikt nigdy nie dzwoni poza spammerami, ale tylko ci od fotowoltaiki mają konkretne dane.

Operator nie może legalnie handlować adresami zamieszkania, a i z telefonami pewnie by się nie wybronił.

To nie może być legalne, pytanie tylko od kogo mają i jak.
@rumapark: koleżanka pracowała i nagadywała na abonament w pewnej sieci. Jak zapytałem skąd biorą numery to mówi, że sami muszą szukać po OLX i innych portalach z ogłoszenia xD
@Bodzias1844: Zadałem kiedy pytanie jednej pani(nie były to wtedy natarczywe boty) skąd ma maja moj numer telefonu.
Odpowiedziała ze z OLX-a.
Stad wiedza w jakim mieście mieszkasz.
@Bodzias1844: mam numery w dwóch sieciach- Orange prepaid, który używam do internetu i do dzwonienia do klientów (nie mam wyrażonych żadnych zgód w celach marketingowych) oraz numer w Plusie na abonament z którego głównie korzystam na co dzień. Numery NIGDZIE nie były podawane w internecie, a i tak co jakiś czas na numer z Orange dzwonią do mnie w sprawie fotowoltaiki i wiedzą w jakim powiecie mieszkam, więc sądzę, że Orange
@Bodzias1844: To nie są ani generowane, ani nie z OLX. Mam numer służbowy, a były pracodawca, który go kupił zarejestrowany był na śląsku. Jak dzwonią to zawsze oferty garnków / spa / hoteli z Bytomia, Chorzowa albo Katowic, jak nigdy nie byłem nawet w promieniu 200 km tych miast. Ta baza z której korzysta większość firm jest najzwyklej zarypana z Orange albo Plusa.
@LuxEtClamabunt: Ja nigdzie nie podaję publicznie numeru telefonu (niczego nie sprzedaję itp.), a i tak od pewnego czasu dzwonią. Widzę 3 rozwiązania - wyciek danych klientów z mBanku, z operatora komórkowego lub jeszcze dawny z morele (choć nie pamiętam czy obejmował on też numery telefonów).
jakiego macie operatora? U mnie Plush (od chyba 2018) i dużo gówien zaczęło do mnie dzwonić, fotowoltaika dla powiatu myślenickiego też

@ZohanTSW: Play. Dzwonią jakoś od miesiąca. Bywały dni, że po kilka różnych numerów blokowałem.

Raz dzwonił też jakiś Ukrainiec i chciał mi moje bitcoiny przelać. Typek miał całe imię, nazwisko i starego maila (do spamu). Podejrzewam, że kupują te bazy gdzieś na darknecie (już sam wyciek z Morele daje potężną