Wpis z mikrobloga

https://lichess.org/training/qbkqm
Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w tym zadaniu? Dla mnie to wygląda jak zwykła wymiana i w czym wymienienie gońca lub gońca i konia za gońca/dwa gońce jest lepsze od po prostu zbicia pionka? Tym bardziej, że mamy mniej pionków a po tych wymianach kończymy z dwiema parami zdwojonych pionków.
#szachy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niegwynebleid: @KorczakSzcz: Ok, teraz zobaczyłem co silnik proponuje i faktycznie niezależnie czy przeciwnik zdecyduje się na zbicie konia czy gońca to traci hetmana. Tylko dla mnie to wcale nie jest „prosta droga”, co więcej jestem pewien, że niezależnie jak długo bym myślał i w jakich okolicznościach to nigdy bym tego nie wymyślił.

W każdym razie dziękuję wam za odpowiedź. Myślałem, że z tego ma się coś wyłonić natychmiast
  • Odpowiedz
@Hurraoptymistyczny: To widocznie jesteś lepszy niż mistrz, który grał tamtą grę, bo on tego nie widział xD

@Futyporyt27: Dzięki za radę, już zamówiłem Zezulkina ale jeszcze mi nie wysłali hultaje a w tym czasie działam z tym co jest dostępne.
  • Odpowiedz
@r4do5: goscie ktorzy to grali to 2200, ja mam 1800 na chess.com, nie wiem jaka to partia byla jak np. rapid to 40 s na ruch to bardzo duzo + jak grasz live to nie wiesz czy cos jest, w takich zagadkach zawsze cos jest, ogolnie po prostu znalazlem motyw szach na odslonietego krola po ruchu koniem ktory pozniej dalej szukalem jak latwo wykorzystac
  • Odpowiedz