Wpis z mikrobloga

boże mam tak serdzecznie dość internetu, tak bardzo tęsknie za latami 2009-2013, internet był takim fajnym miejscem wtedy a teraz na każdym kroku jakiś AI slop, przygłup co pozjadał wszystkie rozumy, redpillarze vs feministki, boty, scamy, onlyfansy, KAŻDE social media mają wbudowane dokładnie te same funkcje co reszta, szortsy, reelsy, tiktoki, ten sam filmik widzisz dziesięć razy w pięciu różnych miejscach bo jest jakiś trend albo drama, nawet zdjęcia cycków to j----a nuda bo są na każdym kroku, niedługo usuwam całą swoją obecność z internetu bo z każdym dniem czuje się głupszy
dreamcore - boże mam tak serdzecznie dość internetu, tak bardzo tęsknie za latami 200...

źródło: fe015d5487c82c68aa4d8c007e39af0e

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 29
@dreamcore hej.

Od 2022 stopniowo ograniczam aktywność w necie, nawet z wykopu korzystam falami.

Rzecz która zrobiłam, to sobie wypisałam wszystkie strony z których korzystam na stałe (mail, YT, FB, Messenger, wykop,instagram agregatory typu Joe monster, Kwejk) po czym rozpisalam sobie jakie będą najbardziej negatywne skutki pozbycia się tych portali.
  • Odpowiedz
@dreamcore: Masz taki internet na jaki zasługujesz, serwowany ci przez AI na podstawie twoich upodobań. Dla mnie internet to morze wiedzy. Dziś oglądałem fascynujące wideo o księżycach Saturna i uczyłem się programować funkcje HID dla ESP32.
  • Odpowiedz
  • 14
@Hellicon ja wiem że internet to morze wiedzy i sam wytrenowałem youtube tak by dawał mi jak najwięcej kontentu historyczno technologicznego, w moim wpisie bardziej chodzi mi o social media, które dawniej sie od siebie różniły i przyciągały różny sort ludzi i każdy mógł znaleźć coś dla siebie(rip fora tematyczne) a teraz przerobione są na jedną modłę
  • Odpowiedz
  • 24
@dreamcore Spoko. Skoro oceniasz pozytywnie, to jeszcze dodam jedną rzecz. Po kilku dniach poczujesz pustkę. Twój mózg jest przyzwyczajony do shortsów, rellsów, dram, tik toków, afer, i tego co się dzieje. Będzie Ci tego brakować. Znajdź sobie zajęcie obok tego. Coś, co Cię rajcuje, a nie jest to aż tak emocjonujące. Nie musi być to super pożyteczne. Może być to gra single player, która Cię nie zezłości typu jakiś farming Simulator,
  • Odpowiedz
  • 130
@Ziom166 W ogóle to mam wrażenie że obecny internet czyni wszystko zbyt łatwo dostępnym, dawniej by coś spiracić potrzebowałem kilku dni a czasem tygodnia a jak już coś dorwałem to katowałem to bez przerwy, a teraz zagram w jakąś gre 20 minut i mi się nudzi i łapię za telefon, obejrzę odcinek serialu i nie pamiętam o czym był bo w połowie chwyciłem za telefon(poziom obecnych seriali to temat na inną
  • Odpowiedz
  • 276
@dreamcore Kiedyś czytałam o nazwijmy to roboczo paradoksie dostępności, że zbyt duży wybór paraliżuje nas poznawczo, przez co raz że w skrajnej sytuacji nie dokonamy wyboru, a dwa że z podjętego wyboru jesteśmy mniej zadowoleni. I najlepiej wybierać chyba spośród trzech rzeczy.

Ja kiedy zauważam, że staje się w kwestii takich np filmów Osłem Buridana, to mam jakiś schemat, którego mogę się chwycić jak kotwicy (Jeżeli nie wybiorę filmu przez 10
  • Odpowiedz
  • 6
@Ziom166 Ja tak miałem z filmami i pomogło mi ogladanie filmów metodycznie, np w danym miesiącu oglądam tylko filmy Finchera, w innym same Noir, teraz w listopadzie mam zamiar okiełznać westerny
  • Odpowiedz
@dreamcore No i to super opcja, bylebyś mógł w razie czego szybko coś wybrać bez myślenia.

Ostatni protip, mi pomógł, ale Tobie nie musi. Piszę sobie pamiętnik, z tym że jest on bardzo techniczny. Ostatnie strony to miejsce gdzie mam rozpisane: Treningi, (data, czas, dystans, tempo), Ilość kalorii, Przeczytane książki, Obejrzane Filmy, odbyte podróże dalsze niż 16 km (bo tyle mam do pracy). Piszę też dzień po dniu technicznie.

Pomaga to
  • Odpowiedz
  • 32
tak bardzo tęsknie za latami 2009-2013, internet był takim fajnym miejscem

@dreamcore: Żałuj kolego że nie widziałeś internetu 10 lat wcześniej, w latach 1999-2005. Dosłownie był nieskalany kapitalizmem. Jedyne reklamy jakie były na stronach to bannery z innymi ciekawymi stronami. Masa list dyskusyjnych, wszyscy byli merytoryczni, a jednocześnie czasem padały jakieś żarciki. Poziom dyskusji, debaty w internecie był tak wysoki że nawet jak się tam wchodziło to ten nastrój się
  • Odpowiedz
niedługo usuwam całą swoją obecność z internetu bo z każdym dniem czuje się głupszy

@dreamcore: pewnie następny krok to obowiązek założenia jakiegoś e-konta przy pomocy weryfikacji dowodu, żeby wejść nawet na pogodynke czy otodom, dlatego ja też się z tego czarciego miejsca powoli ewakuuje
obecnie zgrywam na tablet wszystkie swoje pdf'y i archiwalne dokumenty
  • Odpowiedz
@dreamcore: z jednego ekstremum w drugie:

niedługo usuwam całą swoją obecność z internetu bo z każdym dniem czuje się głupszy

czyli zaczniesz chodzić do okienka w banku, albo na pocztę, żeby rachunki zapłacić? Zrezygnujesz z możliwości kontaktu poprzez komunikatory, a przejdziesz na tradycyjne połączenia telefoniczne? Zamiast korzystać z kursów online, kupna e-booków będziesz chodził do fizycznych szkół tylko i do bibliotek/księgarni? Zamiast podcastów tylko radio? Przestaniesz kupować/suby muzyki i wrócisz do fizycznych
  • Odpowiedz
  • 20
Masz taki internet na jaki zasługujesz, serwowany ci przez AI na podstawie twoich upodobań.

@Hellicon I tak, i nie. Bo jednak już forów hobbystycznych w starym stylu nie znajdziesz. Są ohydne grupki na fb.
  • Odpowiedz
@dreamcore: Niestety premiowane są cechy negatywne, wyświetlenie to rzecz święta, każdy debil z fonem w łapie robi wyświetlenie, a arma takich debili oznacza popularność dla innego debila...
  • Odpowiedz
@dreamcore: mnie strasznie irytują algorytmy które niby mają podrzucać treści którymi jesteś zainteresowany. Używam w zasadzie tylko X jeżeli chodzi o social media, w obserwowanych mam tylko i wyłącznie osoby piszące o ekonomii, giełdzie itp. ale czasami przeglądam też tego feeda ogólnego. Kliknąłem wczoraj w newsa na temat jakiegoś ataku nożownika w UK i teraz 3/4 rzeczy jakie widzę dotyczy tego że Europa umiera bo jesteśmy atakowani przez imigrantów. Przecież
  • Odpowiedz
@dreamcore: Nie zgadzam się do końca. Pamiętam stary internet. Teraz nieważne jakie masz pytanie, jaką wiedzę, czego potrzebujesz, ma natychmiast szwedzki stół wiedzy i contentu, przekopanie się przez polecany mainstream do niszy nie zajmuje wiele czasu. A kiedyś? Zadajesz pytanie, mało to coś wie, mało kto chce udzielać odpowiedzi. Taki zapytajonet czy elektroda. A muzyka? Albo youtubevevo kiedyś z mainstreamowym contentem, albo szukaj dobrej muzyki po torrentach. Filmy 3gp z
  • Odpowiedz