Wpis z mikrobloga

@JanRouterTrzeci: ja mam dom sprzedany, bo marzył się nowszy, znaleźliźmy gość chce podnieść cene o 10% tak z d--y, zastanawiam się czy się w to pchać, czy brać kredytu 300k zeby dołożyć czy dać sobie spokój i poczekać , niby ma bańka pęknąć ale widzę, że ludzie cały czas kupują i oglądają domy za 1mln w pipidówach.
  • Odpowiedz
@JanRouterTrzeci: Też mam takie wrażenie. Ale to nie tyczy się tylko Polski, teraz na zachód moim zdaniem też się nie opłaca wyjeżdżać. Mam w rodzinie dalekiego wujka, który w latach 80 wyjechał do USA i w kilka lat dorobił się dużego domu na przedmieściach Chicago, fajnych aut i ogólnie płynności finansowej. Sam przyznał, gdyby wyjeżdżał teraz to osiągnięcie takiego czegoś przy takich samych nakładach nie byłoby możliwe. A w Polsce
  • Odpowiedz
@JanRouterTrzeci: Wam jest trudniej. Moje dzieci i dzieci moich znajomych to mają tak dobrze, że ja mogłem w ich wieku tylko pomarzyć. Podobnie ja mam w życiu tak dobrze, że moi rodzice mogli o tym tylko pomarzyć. To nie świat jest zły tylko Wasze życia. Sorry.
  • Odpowiedz
@JanRouterTrzeci: robol utrzymywał rodzinę dzięki czemu mogli jeść codziennie chleb z masłem i solą w mieszkaniu 40 m w bloku z wielkiej płyty :D
Dziś możesz żyć na identycznym poziomie za pensję jak to napisałeś "robola".
  • Odpowiedz
Ktoś jeszcze ma poczucie, że dobrze to już było a teraz chujnia?

@JanRouterTrzeci: Też tak mam, ale nie ze względu na ekonomię swoją czy na świecie, tylko takie subiektywne odczucie ze względu na wiek: mniej marzeń i celów niż kiedyś, to co się kiedyś lubiło i osiągnęło powszednieje a żeby iść dalej brak motywacji. Bo też i po co? Świata nie zmienię, milionowego domu do grobu nie zabiorę, dzieciom nie
  • Odpowiedz
@JanRouterTrzeci: Od zawsze było tylko c-------j ale rzeczywiście na przestrzeni ostatnich 5 lat działo się zajebiście dużo... Cały czas mam kłopot z ogarnięciem 2020, a zaraz mamy 22 >< Ale jak wyżej, młodzi będą mieli dopiero p------------e, nie zazdroszczę
  • Odpowiedz
Pokolenie alpha (dziesiejsze dzieci) to dopiero będą miały przewalone.

@TypowyZakolak: Oni jeszcze żyją w beztroskiej nieświadomości jak każdy z nich będzie znanym youtuberem, tiktokerem czy innym influencerem po którego lody ludzie ustawiają się w kolejce. Nauka mame? Nie bądź śmieszna, mamy inne czasy XD
  • Odpowiedz