Wpis z mikrobloga

@zapalsobiekota: ale czy z drugiej strony to wszystko co teraz mamy jest dziełem przypadku? Po co w ogóle powstało życie? Jeżeli powstało zupełni przypadkowo to czemu teraz, mając taką technologię i wiedzę nie można w łatwy sposób tworzyć nowych organizmów?
  • Odpowiedz
@XXUnthinkableXX: ale ty jesteś prosty typie. Czy ja gdziekolwiek twierdzę, że Bóg istnieje? Jest zbyt wiele niewiadomych i niczego nie jestem pewny. To wy jesteście pewni że boga nie ma, ale nie ma się co dziwić, bo na wykopie sami najmądrzejsi tego świata przesiadują i ja.
  • Odpowiedz
@Marek1991: no tak bo imperium Mali w Afryce czy imperia Azteków i Inków były oparte na chrześcijaństwie a nie wierzeniach ludowych/plemiennych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bigos555: Fizyka Newtonowska, teoria ewolucji, mechanika kwantowa, teorie strunowe.
Podaj mi jeden przykład wplatania wiary i religii w te najważniejsze teorie opisujące rzeczywistość.
  • Odpowiedz
@Dumpster: Jesteś upośledzony? Przykład czego? Nauka musi przyjąć pewne założenia, żeby zbudować jakikolwiek model. Nie jesteś w stanie zbadać do końca układu będąc w nim. Jak chciałbyś udowodnić empirię? Empirycznie? Na początku i tak musisz uwierzyć w początkowe przesłanki żeby stworzyć jakikolwiek ogląd rzeczywistości. Nie ma innej drogi. Niczego nie możemy "udowodnić" całkowicie. Wynika to z samej istoty rzeczywistości.
  • Odpowiedz