Wpis z mikrobloga

#testowanieoprogramowania #programowanie

Jak wyglądałby przykładowy test case którego status to "failed" przykładowo do procesu logowania do olxa na apce mobilnej? Nie do końca rozumiem. Czy jak założe test case gdzie podaje prawidłowy login i nieprawidłowe hasło i nie uda się mi zalogować to taki test się udał czy nie?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yras8 test case można uznać za ukończony prawidłowo kiedy warunki jego powodzenia zostały osiągnięte. Czyli w twoim wypadku gdy robisz test case logowania z dobrym loginem i złym hasłem i się zalogowało to znaczy, że weryfikacja hasła nie działa poprawnie i test powinien zostać oznaczony jako nieudany - bo nieprawidłowe dane pozwalają się zalogować
  • Odpowiedz
@yras8: W zasadzie nie posługujesz się pojęciami 'test się udał' czy 'nie udał', bardziej 'przeszedł' - czyli oczekiwany rezultat oraz 'nie przeszedł' - nieoczekiwany rezultat.

positive false

@jaca_66: W sensie false positive? To zupełnie inne pojęcie.
  • Odpowiedz
@yras8: Jeszcze raz: posługuj się pojęciami, że test ma przejść, a problem jest kiedy nie przechodzi. Albo podobnymi.
Jak piszesz "mam problem z napisaniem testu który się nie udał" to ja nie wiem czy chcesz napisać test z błędem czy może logowanie ma się nie udać.

Jeśli to drugie to nie rozumiem w czym problem.
1. Użytkownik podaje login
2. Użytkownik
  • Odpowiedz
@yras8 No to na przykładzie logowania:
1. Wpisz poprawny login
2. Wpisz poprawne hasło
3. Kliknij zaloguj
4. Sprawdź czy użytkownik jest niezalogowany
W prawidłowo działającym systemie ten test skończy się jako failed
  • Odpowiedz