Aktywne Wpisy

naganiaczherculesa +315
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

SystemHalted2_0 +118
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz

Jak wyglądałby przykładowy test case którego status to "failed" przykładowo do procesu logowania do olxa na apce mobilnej? Nie do końca rozumiem. Czy jak założe test case gdzie podaje prawidłowy login i nieprawidłowe hasło i nie uda się mi zalogować to taki test się udał czy nie?
@jaca_66: W sensie false positive? To zupełnie inne pojęcie.
Jak piszesz "mam problem z napisaniem testu który się nie udał" to ja nie wiem czy chcesz napisać test z błędem czy może logowanie ma się nie udać.
Jeśli to drugie to nie rozumiem w czym problem.
1. Użytkownik podaje login
2. Użytkownik
1. Wpisz poprawny login
2. Wpisz poprawne hasło
3. Kliknij zaloguj
4. Sprawdź czy użytkownik jest niezalogowany
W prawidłowo działającym systemie ten test skończy się jako failed
czyli przykładowo jak próbowałem zrobić sql injection i nie udało się wprowadzić takiego inputu : ' or '1'='1
to status mogę dać jako failed?
a poszczególny step jako failed czy not executed?
Jeżeli celem testu jest zalogowanie się a to ci się nie uda oznaczasz test na fali
W przypadku testu z sql inj. to zależy jaki jest cel testu bo wątpię żeby celem było przeprowadzenie udanego ataku SQL inj.