Wpis z mikrobloga

Czy jest sens kurczowo trzymać się bardzo niskich węgli na adaptacji? Stosuję IF (16:8), jestem aktywny fizycznie. Trzymając białko na 17-18%, tłuszcze ok. ~75% i węgle 7% się nie zaadaptuję? Coś mi się tu nie klei.
Jem ok. 40-45g węgli (większość o niskim IG), które przyjmuję w trzech posiłkach, więc daje to ok. 15g jednorazowo. Przecież taką ilość kalorii to ja spalę "w locie", bo moje okienko żywieniowe ustawiłem na czas aktywności. Robił ktoś adaptację na węglach powyżej 5%? Nie uśmiecha mi się jeść samego masła/oleju, bo to zaraz ze mnie wyleci.

#keto
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pannakota: Low Carb daje mi już super efekty, więc nie zależy mi na jakimś ekspresowym tempie wchodzenia w keto, ale chcę tego spróbować. Nie mniej znów osłabłem ostatnio i łączę to z tym, że jestem na dobrej drodze.
  • Odpowiedz
@Tentypl: Dzięki za odpowiedź. Zaznaczę tylko, że low carb zacząłem zupełnie niedawno, ale jestem po wyprowadzeniu się z długotrwałej i agresywnej redukcji, więc siłą rzeczy mój organizm nauczył się na niej życia przy niskich węglach. Redukowałem głównie na białku i tłuszczu, a po jej zakończeniu i powrocie do "masy" i tym samym wyższych węgli, czułem się źle. Powrót na łono białka i tłuszczu okazał się zbawienny, ale chcę zobaczyć jak
  • Odpowiedz
  • 0
@naziduP najważniejsze, to nie podchodzenie maniakalne do tego. Na spokojnie, powoli potestuj na czym jest lepiej a na czym gorzej. Moim zdaniem na keto najwazniejsze sa zielone warzywa, a cala reszta dopiero po warzywach.
  • Odpowiedz