Wpis z mikrobloga

Chcę sobie kupić samochód na użytek mieszany w leasingu na 3 lata. Liczę ile będę w plecy przez nowy ład.
1. Comiesięczna danina w wysokości 400PLN za użytek mieszany - 14k PLN w plecy przez 3 lata.
2. Podatek od wartości samochodu podczas wykupowania go od banku - zakładając, że będzie wart 60k PLN po 3 latach daje nam 14k PLN - pewnie połowę można wrzucić do zwrotu vatu no bo mieszany użytek -> 7k PLN jestem w plecy w momencie wykupienia samochodu.
3. Jestem informatykiem i dla IT ma być nowy podatek dochodowy ryczałt 12%. Nie wiem jak to dokładnie policzyć, ale aktualnie między liniowym 19% a ryczałtem 15% wychodzi coś między 400-600 PLN na korzyść ryczałtu. Powiedzmy, że średnio 500 PLN, to tak z proporcji wychodzi, że na 12% będzie to jakieś 850 PLN -> nie idąc na ryczałt 12% jestem w plecy przez 3 lata jakieś 30k PLN

Wychodzi że przez 5 lat jestem 50k PLN w plecy na takim układzie.

Jeżdżę mało 10k-15k km rocznie więc odliczenia z benzyny to miałbym może z 1.5k PLN rocznie (w 3 lata no może 6k mam zwrotu).
Samochód jest wart ca. 100k PLN więc zwrotu podatku będę miał za całość coś koło 12k PLN. Za ubezpieczenie jakieś grosze, za części też jakieś grosze - strzelam, że przez 3 lata bym miał "zwrotu" z 3k PLN.
A leasing swoje kosztuje.

Wychodzi na to, że lepiej mi kupić samochód prywatnie i mieć 50k-21k=29k PLN przez 3 lata.

Czy jest coś co liczę źle? Dużo rzeczy pewnie nie wliczyłem, ale z kosztów to są raczej pomijalne przy takiej skali.

Odpowiadając na 1 pytanie - nie mogę się wyprowadzić z kraju.
#nowylad #b2b #leasing
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak jesteś na ryczałcie to nie możesz nic wrzucać w koszty. Poza tym stawka dla it ma byc 12% ale musisz dodać jeszcze 4% na zdrowotne wiec w sumie 16%
  • Odpowiedz
@hagendagen: no ale na liniowym też będzie większa zdrowotna więc tego nie uwzględniam do wyliczeń za samochód tylko ogólnie będę w plecy tak czy siak
@zibizz1: ja nie narzekam że połowę vatu mogę odliczać, tylko liczę co mi się opłaca, a co nie. jak mi się nie będzie opłacało mieć samochodu w sposób mieszany to będę go miał prywatnie i delegacje bede wystawiał za każdym razem jak bede
  • Odpowiedz
zrozumcie, że nie jestem księgowym ani doradcą podatkowym. informacje są sprzeczne. ja mam firmę od 4 miesięcy i nigdy nie miałem styczności z leasingami. ja tutaj pytam o moje rozumowanie i obliczenia, a nie mówię jak będzie i jest i ile każdy będzie w plecy.
proszę o pomoc, a nie daję porady prawne.
  • Odpowiedz
@daczka92: Zapytaj księgowego, bo bardzo wiele pojęć mylisz.
Koszt NIGDY się nie opłaca, jeżeli potrzebujesz auta, to bierzesz leasing, wpłacasz całą kwotę i dopiero w następnym roku przechodzisz na ryczałt.
  • Odpowiedz
@makaron25: jutro się z księgową skontaktuję.
opłaca się mieć większy przychód niż mniejszy. do tego dążę gdzie będzie to korzystniejsze.
hm no to jest jakiś pomysł, tylko że szukam używanego samochodu. jest ich mało na rynku i te które są wystawiane z fakturą vat23% są zazwyczaj droższe o te 23% właśnie (no tak przybliżając). samochód na użytek mieszany więc tylko połowę "odzyskam". kwotę netto w tym wypadku wrzucam w KUP?
  • Odpowiedz
@daczka92: Pisowski gowno lad bedzie masakra, ale takich herezji jakie tu powypisywales to dawno nie czytalem. Wszystko pomieszane i poplatane. Np co wspolnego z JDG ma ryczalt 400zl, za uzytek mieszany samochodu, jak to placa ludzie na UoP co dostali auto firmowe. Albo punkt 2, jaki znowu podatek od wartosci samochodu. PCC 2% to sie placi jak kupujesz samochod od osoby prywatnej. Jak jest FV 23% to nie ma tego
  • Odpowiedz
@WylosowacLogin: nie dostalem leasingu bo za mloda firma. kupilem na fv wiec vat caly mi sie zwrocil od razu.
tyle co amortyzowalem to do końca roku to dostalem do kieszeni ale finalnie przeszedłem na ryczałt. czekam na interpretacje itp bo mam taki zawod ze moge liczyc na 8.5 dochodowego
  • Odpowiedz
@daczka92: I jak to finalnie wyszło? Kupiłeś za gotówkę i odliczasz sobie 50% VAT? Jakieś rady, triki i czychające pułapki dla kogoś kto ma JDG 4 miesiące i tez myśli o aucie w leasing lub prywatnym z odliczaniem 50% VAT?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rudy_defekacjusz: nie mam chyba kompetencji zwby radzic w tym temacie. Kupilem za gotowke bo za mloda firma i nikt nie chciał mi dac leasingu. Do tego auto z ameryki, uzywane, bylo uderzone, wiec jak juz rzeczoznawca przyjezdzal to strasznie zaniżał cene i nie patrzyl na cene rynkowa. Od razu 50% vatu i od razu w amortyzację wrzuciłem i sie amortyzuje 2.5 roku.
Jak nowy z salony to sie chyba oplaca
  • Odpowiedz