Wpis z mikrobloga

@CzasWyjechac: polskie gimnazjum to po prostu podzielona podstawowka xD gimnazjum w DE to poziom wyzej niz liceum w PL. Tam cie uczą samodzielnego myslenia i zyciowej zaradności- jezeli mogę to tak lopatologicznie wyjaśnić.

Po gimnazjum w PL jestes jak po podstawówce w DE
@fajnypierozek: Wiadome ze ludzie krzywo patrzą na taka osobe, i pierwsze myśli to takie ze ktos zacofany lub patologia. Lecz myślę ze będąc wykwalifikowana osoba z porządnym językiem(nie klne wcale). Nie pije czy nie pale, czy znajomość trzech języków, to jakos sie mozna z tego wybronić.

Tylko bardziej chodzi o możliwości zawodowe, czy rozmyślać i robić kursy językowe b2+ poczym ausbildung czy może patrzeć na pracę z przyuczeniem czy kursy ze
@CzasWyjechac: pytałeś czy polskie gimnazjum to niemieckie gymnasium. Odpowiedź brzmi NIE. To zupełnie 2 inne szkoły chociaż nazwa moze nas zmylić.

Potrafisz po niemiecku wiec podrzucam Ci art. Jaki ausbildung mozesz zrobić bez zakończenia szkoły czyli mniej wiecej z takim poziomem jaki wyniesiesz z polskiego gimnazjum

https://www.aubi-plus.at/blog/ausbildung-ohne-schulabschluss-das-sind-deine-moeglichkeiten-3953/
f.....k - @CzasWyjechac: pytałeś czy polskie gimnazjum to niemieckie gymnasium. Odpow...

źródło: comment_1628414136ZlHtAtaC9tBFXcVuJRKSwG.jpg

Pobierz
@fajnypierozek: troluj sobie, czy tam pisz swoje oswiecone cuda, ale nie krzywdz przy tym innych ludzi.

OP @DarthKenobi pytal pewnie z mysla o swoich dzieciach i tak - powininien stawac na rzesach zeby je wyslac do Realschule albo Gymnasium.

@CzasWyjechac: lepiej dla Ciebie jesli zamkniesz edukacje i zdobedziesz zawod w Polsce. Ukonczenie polskiego gimnazjum nie daje Ci nic na dobra sprawe, bo nie masz ani zawodu ani matury. Niemiecki system
@zaloz_konto23: próbowałem przez trzy lata różnych rzeczy w pl i doszedłem do takiego stanu przez firmy i ludzi ktorzy podkładali klody pod nogi bo "młody więc trzeba go gnębić aby nie wybil nas ze stołka" że jedynie o czym myslalem to aby wyskoczyć przez okno i mieć po problemie.
Nie mam zamiaru wracać do pl.

W de jestem od 3 miechów i jak dobrze wyjdzie to jutro juz mam wlasne mieszkanie...
pokazuje że jest możliwość na ausbildung nawet bez szkoły

@CzasWyjechac: no jest, tylko ze Ausbildung to jest 500€ netto przez prawie 4 lata i jedynie masz mozliwosc dorabiania w weekendy, zeby sie wspiac na minimum wystarczajace Ci do egzystencji.