Wpis z mikrobloga

I uważam, że op musi stawać na głowie, żeby jego dziecko tam nie trafiło

@erni13: serio macie problem z oblężoną twierdzą XD o tym do jakiej szkoly pojdzie dziecko decyduje srednia ew. Jak w twoim przypadku egzaminy a nie widzimisię twojego ojca
@fajnypierozek: Ja widzę oblężona twierdzę tylko u ciebie XD Do tego kompletnie olewasz wszystkie argumenty i wyciągasz wnioski z dupy typu, że wg mnie Niemcy są winni. Hauptschule to gówno, i to nawet nie jest temat do debaty, gdyby tak nie było, Niemcy by tego nie usuwali.

I co do tego, że rodzice nie mają wpływu na szkole do której trafi dziecko: W tym samym czasie do Niemiec przyjechała moja późniejsza
Jestem dumnym absolwentem Hauptschule który trafił tam bo nie znał języka

@erni13: Jeszcze raz bo Ty dalej nie widzisz gdzie popelniasz błąd logiczny.

znajoma, w tym samym wieku co ja i trafiła do gesamtschule z której miała o wiele lepsze możliwości rozwoju

@erni13: Do szkoły się nie trafia jak w totolotka xD tylko o tym decyduje srednia z grundschule albo jak w twoim i koleżanki przypadku egzaminy które najprawdopodobniej uwaliłeś
@fajnypierozek: Nikt nie pisał żadnych egzaminów wstępnych, mieliśmy świadectwa z gimnazjum a ja miałem lepsza średnia niż ona. Egzaminy gimnazjalne praktycznie też tak samo napisane. Nie wiem serio po co to drążysz skoro nie masz racji XD

Jedyny plus, że w końcu przestałeś bronić hauptschule, o to chodziło w tym temacie, więc uznam to jako przyznanie się do błędu, to już coś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zamykam
@erni13: Nie! Nikt nie napisał, ze hauptschule to najlepsza szkola bo wiadomo, ze to poziom zawodowki w PL czyli najnizszy dostepny poziom. Nie o to mi chodziło!!!
Na pewno hauptschule dsje więcej mozliwosci niz zawodowka w PL i to z wielu powodów ktorych juz nie bede teraz przytaczał bo dsremny trud xD

Domyslam się, ze na emigrację trafiłeś późno skoro piszesz o hauptschule bez znajomosci jezyka. Chyba nie myslisz, ze ojciec
@erni13: Malo tego erni. Syn właśnie dostał się na taki ausbildung gdzie był doslownie casting i zostaly wybrane 2 najlepsze osoby z dlugiej listy. Tak moj syn, Polak się dostał ;) Starego i warunki ma takie, ze bedzie mogł i do 30 się uczyć jezeli bedzie chciał.

Sam sobie odpowiedz na pytanie czy winny jest "#!$%@? system edukacji" w DE czy raczej coś innego.

Bez odbioru.
@fajnypierozek: Ja już dawno skończyłem ten temat ale nie wiem po #!$%@? wkładasz mi jakieś słowa w usta i dodatkowo chyba liczysz, że będę ci gratulował, że twój bombelek ma łatwiej ode mnie XD

Nie napisałem, że cały system jest #!$%@?, napisałem, że hauptschule jest #!$%@? i to kompletna paranoja, i bardzo dobrze, że to gówno zostaje wycofywane
@erni13: ja podejrzewam, ze hauptschule to jakas odmiana mittelschule dla tych mniej bystrych. Na Bawarii gdzie mieszkamy, dzieci znajomych jak juz wspominalem mialy praktyki w policji, biuro bmw, mechanik samochodowy, biuro w fabryce knauf. Te dzieci wyniosły z tych szkół duzo wiekszą wiedzę i samodzielność niż jakikolwiek absolwent zawodowki w PL.
@Marek_Kodrat: Jasne, że mogę. Co dokładnie cię interesuje? Bo w sumie to już 90% opisałem xd

W skrócie, to przyjechałem tuż po gimnazjum, trafiłem do hauptschule które jest gównem, znalazłem Ausbildung jako kierowca ciężarówki po 2 latach w Hauptschule.
Tam pracowałem i chodziłem do szkoły w tzw blockunterricht, czyli pracowałem np miesiąc, a potem miałem 2 tygodnie szkoły. W między czasie robiłem wszystkie pozwolenia jakie się da, naprawdę Ausbildung to świetny
@erni13: wyjechałeś sam czy rodzice Cię wpychali? Myslalem ze zaczynales edukację po 20 i byłem ciekaw. Ja to w sumie nawet studia mam skończone w Polsce i idąc w moim kierunku zawodowym bym mógł zarabiać niezły hajs ale średnio mi sie widzi takie stresowe zycie. Work life ballance jest lepszy w Niemczech.
@Marek_Kodrat: A to zupełnie inne sytuacje.

Moja sytuacja osobista przez którą wyjechałem była na tyle smutna i skomplikowana, że nie chce opisywać jej na portalu ze smiesznymi obrazkami xD

Ale ogólnie pamiętaj, że w Niemczech najważniejszy jest język niemiecki, bez tego ani rusz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@erni13: Nie no jasne zwierzeń nie oczekuje. Ja to najbardziej żałuję w życiu że rodzice mnie nie wypchnęli siłą do Niemiec do gimnazjum. Szczerze to ja chciałem a oni mnie nie puścili. I teraz ponad 10 lat później nie wiem jak zacząć żyć w Polsce. Dodam tylko że mój Tata mieszkał w Berlinie, wracał na wekend do domu i nie chciał mieć dziecka na wychowanie.