Aktywne Wpisy

dongio +4
Jakie znacie ciekawe słowa?

Wandax +3
To jest normalne, że siora zawsze pyta mnie z kim wychodzę i gdzie? Przez to ograniczam spotkania nocne bo co powiem jej, że ide z takim i takim sie ruchac? Czuje, że moja wolność jest ograniczana albo to ja mam paranoje i inni nawet sobie takich problemów nie robią(。◕‿‿◕。)

Mam problem z replikacją.
Muszę ustawić publikację z aktualizacjami za pomocą stored procedures a nie generowanych sql ponieważ gdzieś po drodze psuje polskie znaki.
Kiedy robię ręcznie update (mssql => postgre za pomocą PGNP) polskie znaki normalnie idą, w logach provider dostaje query z już zepsutym kodowaniem, więc próbuję przestawić replikacje na stored procedures.
Problem w tym że potrzebuje mieć ustawioną publikację żeby akceptowała heterogeniczne subskrypcje, a przestawienie tej opcji już po utworzeniu aplikacji resetuje schemaoption i updcmd publikacji (na dynamiczne query o którym wyżej pisałem)
Robił ktoś coś takiego ? (na priva więcej informacji mogę wysłać, tu nie ma sensu pakować ;) )
mssql server 2005
Jeżeli jednak zapytanie wykonywane z palca działa ok, mogą to być np. jakieś różnice w userze (nie pamiętam czy takie są - dawno nie administrowałem ssms i nie powiem w jakim userze, czy tym, na którym działa agent , czy bazodanowym.)
Jeśli ładujesz przez SSIS masz tam kontener convert - możesz użyć też jego.
Bardzo ciekawa uwaga na temat usera, publikacja odpalana jest przez sql server agent więc faktycznie może korzystać z jakichś standardowych ustawień językowych, pierwsze co zrobie jutro rano w pracy to to sprawdzę :)
Spróbuj najpierw kolejtem w zapytaniu wyciągającym dane - powinno pomóc - łap składnie: http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/ms184391.aspx
Może masz na przykład jakoś dziwnie ustawiony linked server? Opcji jest w bród - daj znać jak już sprawdzisz, wygląda sprawa z userem.
Czekam na feedback.
przez providera przechodzą polskie znaki, ale publikacja źle wywołuje kod (w logach providera widać że już jest zepsute kodowanie parametrach update'a)
Rozpiszę - mssqla masz składanego dynamicznie, jednak przy próbie odpalenia go w postgre, okazuje się, że wygenerowany skrypt ma złe kodowanie - tak?
1. Jak wygląda komunikacja między ssms, a postgre?
2. Czy tę swoją dynamiczną procedurę wywołujesz przez postgre, czy np. przez openquery i linked server?
mam linked serwer pomiędzy mssql2005 a postre (za pomocą providera pgnp http://www.pgoledb.com/)
ustawiam replikacje kolejno za pomocą procedur:
spreplicationdboption
spaddpublication
spaddpublicationsnapshot
spaddarticle
spchangepublication
spaddsubscription
spchangesubscription
to tworzy replikacje z article który upd cmd, ins cmd i del cmd ma robione dynamicznie - jest inna opcja samemu napisać procedury do updateów ale nie chce mi to działać - wyrzuca błąd że tabela sp-MSupd-mojaProcedura