Wpis z mikrobloga

@dzieju41: są tanie jeżeli masz dobrze dobrana a duża osób dało się oszukać firmom które żyją z dotacji unijnych. Panie zamontuj pompe powietrzna 4kw do chałupy 180metrow z ubytkami termicznymi XD a potem wycie że rachunki wysokie itp
  • Odpowiedz
@dzieju41: Dość mocno tracą na wydajności przy większych mrozach i efektywnie grzeje się wtedy tak jak zwykłym grzejnikiem na prąd, jak ktoś ma źle dobraną pompę (zdarzało się bo nie każda firma była rzetelna) i słabe ocieplenie to naprawdę sporo zapłaci.
  • Odpowiedz
@snorli12: bo mafia górnicza zablokowała na lata atom w Polsce. Wegiel mozna w dowolnej ilości importować i wyjdzie taniej niż z państwowych kopalni na Ślasku. Na szczęście coraz mniej węgla jest potrzebne w Polsce, w całym 2025, z węgla było 52% prądu. Za rok będzie poniżej 50% :), tylko się cieszyć.
  • Odpowiedz
  • 6
@snorli12: REL. To ja. Na razie 4 sezon bez problemów, ale.. kto wie. Mam też 10kWp w panelach i pełną oczyszczalnie. także płacę tylko za zimna wodę, śmieci i podatki. Rocznie zostaje w kieszeni mi ok 8000-10000 pln. Prąd 3k, ścieki 2k, ogrzewanie zależy jaka zima ok 3-6k nawet. Inwestycja w 2021/22. Całość 75000 zł.
  • Odpowiedz
są tanie jeżeli masz dobrze dobrana a duża osób dało się oszukać firmom które żyją z dotacji unijnych. Panie zamontuj pompe powietrzna 4kw do chałupy 180metrow z ubytkami termicznymi XD a potem wycie że rachunki wysokie itp

@SuicideLeopard: albo w miejscu gdzie są zwykłe grzejniki i powinien być piec na gaz ktoś montuje pompę ciepła ludziom takim jak OP, czyli nie wiedzącym jak działa pompa ciepła
  • Odpowiedz
@snorli12: moja babcia ma pelet i ostatnio nosiłem dla niej do piwnicy aby były zapasy pod ręką. W tydzień może 6 worków schodziło 15kg jak były temperatury na minusie
  • Odpowiedz
  • 14
@dzieju41

@snorli12: O co chodzi z tymi pompami? One nie miały być tanie w użytkowaniu?

Są tanie jak jest ciepło.

Fizyki nie oszukasz. Pompa ciepła jedynie podgrzewa. Jak jest +5 to zrobienie +20 jest tanie. Jak masz -15 to zrobienie +20 jest bardzo drogie.
  • Odpowiedz
Pompy powietrzne przy -15 to trochę jak klimatyzacja w saunie - technicznie działa, ale sens ekonomiczny gdzieś się zgubił. Gruntówka to inna bajka, ale kto by tam wydawał 3x więcej na instalację ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz