#siecikomputerowe #wifi Sieciowe Mirki, Mam plac jak picrel. Na zielono jest zanaczona hala z cegły z jednym małym pomieszczeniem. Hala wysoka na 4m. Czerwony punkcik to moja propozycja umiejscowienia routera wewnątrz budynku na wysokości 3m. Internet mobilny. Jaki tu dać router żeby objął całą czarną powierzchnię?
@GRBAS Tak na szybko, jeśli bez 5Ghz, to bym wziął używany np. TP-Link TD-W8970. Domyślnie obsługuje modemy USB. Nawet nie zmieniałbym firmware, chyba że chcesz jakieś niestandardowe funkcje na routerze uruchomić, to wtedy tylko v1 z trzema antenami. Jak nie pokryje całego obszaru to możesz dokupić drugi taki, spiąć kablem i ustawić jako dodatkowy access point. Inne routery też będą OK, najlepiej szukać na olx używek. To tak z grubsza. Jakbyś
@GRBAS Do 200 zł kupisz oczywiście również lepszy i nowszy sprzęt tylko po co do internetu mobilnego 4G? Trzeba też sprawdzić czy dany router obsługuje Twój modem USB.
@lukasgl: ja ostatnio ogarniałem rynek routerów jak właśnie mr3220/3240 miały premierę. 2.4Ghz wystarczy w zupełności, bo lapki mają karty wifi N. Alternatywny firmware biorę pod uwagę bo wydawało mi się że będzie większe prawdopodobieństwo kompatybilności modemów mobinych. Przydałby się też zdalny dostęp do panelu routera żeby w razie czego zrobić reset albo spojrzeć w logi. Niestety czerwony punkt na zdjęciu to najdalej wysunięte miejsce gdzie mogę postawić router. Jeśli nie
Przydałby się też zdalny dostęp do panelu routera żeby w razie czego zrobić reset albo spojrzeć w logi.
@GRBAS: To raczej zbędny feature. Z antenami nie mam doświadczenia. Na Twoim miejscu kupiłbym na początek jeden router z odkręcanymi antenami. Jak to wifi będzie użytkowane? Chcesz pokryć cały plac żeby podpiąć kamery wifi? Bo inaczej jest to zbędne.
@GRBAS: nic nie polecę, w robocie mierzyłem apką na laptopie albo telefonie sygnał i jak trzeba było mocniej to dodawałem kolejne urządzenie, a przy grubej robocie brałem firmę od pomiarów
@lukasgl: chcę pokryć sygnałem cały plac żebym w każdym miejscu miał internet w laptopie. Laptopów jest kilka i który bym nie wziął musi mieć akceptowalny zasięg na tej powierzchni.
Sieciowe Mirki,
Mam plac jak picrel. Na zielono jest zanaczona hala z cegły z jednym małym pomieszczeniem. Hala wysoka na 4m. Czerwony punkcik to moja propozycja umiejscowienia routera wewnątrz budynku na wysokości 3m. Internet mobilny.
Jaki tu dać router żeby objął całą czarną powierzchnię?
źródło: comment_1627246095Pwki0ja0dGyHhWfOzdxZkY.jpg
Pobierz@GRBAS: router? W sensie co będziesz tam też ciągnąć kabel od ISP? Czy może masz na myśli access pointa?
Polecisz jakąś literaturę jak dostosować antenę do konkretnej powierzchni nadawania?
@lukasgl: > > Wszystko zależy od
To tak z grubsza. Jakbyś
Trzeba też sprawdzić czy dany router obsługuje Twój modem USB.
2.4Ghz wystarczy w zupełności, bo lapki mają karty wifi N.
Alternatywny firmware biorę pod uwagę bo wydawało mi się że będzie większe prawdopodobieństwo kompatybilności modemów mobinych. Przydałby się też zdalny dostęp do panelu routera żeby w razie czego zrobić reset albo spojrzeć w logi.
Niestety czerwony punkt na zdjęciu to najdalej wysunięte miejsce gdzie mogę postawić router. Jeśli nie
@GRBAS: To raczej zbędny feature. Z antenami nie mam doświadczenia. Na Twoim miejscu kupiłbym na początek jeden router z odkręcanymi antenami. Jak to wifi będzie użytkowane? Chcesz pokryć cały plac żeby podpiąć kamery wifi? Bo inaczej jest to zbędne.