Wpis z mikrobloga

Witam, pytanko do programistów. [Portfolio - Strona wielojęzykowa w HTML/CSS/JS]
Robię sobie portfolio stronkę, chciałem zrobić stronkę imienazwisko.pl, tylko ze w sumie aktualnie robię ją w języku angielskim, wpadłem na pomysł, żeby kupić dwie domeny imienazwisko.pl /.com, żeby na .pl było po polsku, a na .com po angielsku. Moim pomysłem jest zrobienie dwóch flag w rogu strony polskiej i angielskiej, klikając w ang będzie przekierowanie na .com, klikając w polską na .pl. Czy będzie to dobre rozwiązanie? Czy jednak są jakieś standardy, które pozwolą mi to zrobić bez przekierowania? Rozumiem, że to da zrobić się jakoś w js.

Ogólnie stronka robiona zajawkowo, żeby przypomnieć sobie html/css/js z technikum, nigdy tego bardziej nie używałem, obecnie bardziej uczę się samej Javy/Baz Danych, dlatego pod względem technologii frontendowych nie za dużo wiem i wole się zapytać jak najlepiej będzie to wykonać. Czy generować dwie strony pod dwiema domenami, czy jednak lepiej zrobić to jakimś innym rozwiązaniem?

#programowanie #stronywww #programista15k #javascript #html #pytanie #it
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yakooo: raczej kiepski pomysł, na pewno cierpi przez to SEO, większość biznesów nie stosuje tego rozwiązania, standard jest taki że masz w jednej domenie wersje językowe, albo w postaci domena.com/pl/, albo w postaci parametru w url.. Możesz potem mieć dylematy którą podać, którą promować.

Ja bym Ci sugerował jedynie zrobić .pl na wszelki wypadek jakby ktoś tak wpisał i ją przekierować, ale nie podawać jej nigdzie. A z tego co
  • Odpowiedz
@Yakooo: kup domenę imienazwisko.name a wersję językową trzymaj na podstronie /pl /en; W ten sposób będziesz miał najmniej problemów z skryptami, zasobami statycznymi etc. a także będziesz mógł bezproblemowo zmienić język bez przeładowywania strony.
  • Odpowiedz