jakie jest kryterium podziału belki na przydziały, żeby przystąpić do rysowania wykresów sił tnących i momentów gnących? Dezorientuje mnie jeszcze fakt, że ta siła 120kN nie jest na końcu belki.
Tak, tam nie działa żadna siła więc jest zero. Można oczywiście bawić się ręcznie, ale do takich prostych belek to używam programu RM-Win (działa chyba tylko na XP :( ).
@Turtelek: zastanawia mnie czemu moment gnący na pierwszym metrze od lewej jest równy 0 a nie 120kN. Patrząc od początku osi ( z lewej strony) jest siła 120kN na ramieniu 1m. Nie powinno być 120kNm?
No popatrz, zaczynasz od początku belki ( kroisz z lewej strony), jest zero bo nie ma żadnej siły. Idziesz dalej na 1m i znowu patrzysz z lewej (jest tylko 120 ale na ramieniu zero bo w tym miejscu). Dopiero w miejscu 2m masz siłę 120 kN która działa na ramieniu 1m więc razy 1m. Rozciąga włókna górne więc rysujemy na górze :) Hmm no nie wiem jak to jaśniej napisać jak coś
@Turtelek: Aaa... odszczekuję ;) Już to widzę. Myślowo przecinam sobie gdzieś pomiędzy 120kN a piewszą podporą. Wtedy Mg = 120kN * (x-1). Dla M(0) = 0 , dla M(1) = 120 kN. Zgadza się szefie.
@Turtelek: wszędzie znaki odwrotnie. Potrafisz wytłumaczyć czemu na twoich wykresach, wartości ujemne momentu gnącego są powyżej osi a w przypadku siły tnąej wartości ujemne są poniżej?
@wiesz_jak_jest: Nie wiem jak u Ciebie na zajęciach ale u mnie nie patrzyło się w momentach na znaki tylko rysowało się wykres po stronie włókien rozciąganych, dlatego pomimo znaku ujemnego, wykres znajduje się on na górze ( obciążenie rozłożone tak działa na tę belkę, że rozciąga włókna górne a dolne ściska). No i program też tak robi. Natomiast już w przypadku tnących standardowo ujemne na dole a dodatnie u góry.
pies to najlepszy przyjaciel czlowieka i beka z przegrywow z wykopu co uskuteczniaja jakis hejt na psy XD wam to sie od tego przegrywu w glowach pie*rzy ostro #psiarze #psy
źródło: comment_hGRPECmfdHN9Lg265hyCLmlsCml9kcxu.jpg
Pobierzźródło: comment_PiiKYzl7Ft9IN0ejJrJJBgmNUToAjzU9.jpg
Pobierzźródło: comment_H9n82BQkDkXpB2R6unqQiTiKK1Vm1zmj.jpg
PobierzNa dole screena narysowałem schematycznie dodatnie znaki w zależności czy kroimy belke z lewej czy z prawej strony.
źródło: comment_GUaYWfZcjnC995puvui0d6veLtcF6pWl.jpg
Pobierz#mechanika
źródło: comment_baVIRbIXWPnGBNKv8UZ8vosCXLXYfniA.jpg
Pobierz