Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rzep: Kiedyś napisałem, że jeśli jest coś napisane w stylu, że JEST OBIEKTYWNE, ŻELAZNE LOGICZNIE, PRZEDSTAWIA TYLKO FAKTY...

...to można mieć pewność, że tak nie jest.
  • Odpowiedz
no bo Ty jako wykopek bez żadnej wiedzy statystycznej ani danych wiesz lepiej na swój chłopski rozum

@KarmazynowyHefalump: Ja wiem, że nie porównuje się danych zbieranych wg. różnych metodologii i standardów.
  • Odpowiedz
@KarmazynowyHefalump: Jakiś artykuł, w którym pada na witrynie Eurostatu expressis verbis stwierdzenie, że w państwie X jest 50x więcej zgwałceń niż w państwie Y chciałbym zobaczyć. Nie, tabela, w której podana jest sama wartość liczbowa, czymś takim nie jest. Dlaczego nie jest? Odsyłam do zastrzeżeń, które ZALINKOWAŁEM CI POST WYŻEJ. Miłego niedzielnego wypoczynku!
  • Odpowiedz
@Villard: jednym z kilkudziesięciu parametrów który to uśrednia, i też ogólna liczba przestępstw na 100000 jest bardzo ogólna. Ten indeks jest znacznie bliższy prawdy niż taka oglna liczba ale nawet to pokazuje częściowy obraz prawdy gdyby w takich krajach było bezpiecznie to by nie dzwonili na policje
  • Odpowiedz