Wpis z mikrobloga

Jeśli książka programistyczna jest dostępna w języku polskim i angielskim, to powinienem ją czytać tylko w wydaniu angielskim? Nie mam problemu z tym językiem, jak czegoś szukam w internecie to tylko po ang, no ale jeśli chodzi o prędkość czytania, to po polsku sprawniej mi to idzie. Jak to u was wygląda?

#programowanie #naukaprogramowania #programista15k #programujzwykopem #ksiazki

W jakim języku czytać książki programistyczne

• Tak jak wygodniej 40.8% (42)
  • Po angielsku 59.2% (61)

Oddanych głosów: 103

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@becvvv: Jesteśmy na wykopie, wiec zaraz dostaniesz masę odpowiedzi, że tylko angielski i uzywanie polskiej książki to wstyd i żenada - ale prawda jest taka, że mając pewne doświadczenie pozbywasz się większości wad nauki czegokolwiek po polsku.
Nie zaczniesz przecież kodzić def wyloguj_uzytkownika(self, user) i będziesz w stanie w razie niejasności wyszukać sobie więcej info po angielsku.
  • Odpowiedz
Nie mam problemu z tym językiem

@becvvv: no to nad czym się zastanawiasz? Całe programowanie jest oparte na języku angielskim i wszystkie materiały, które są dostępne, to raczej na oko będzie 95% po angielsku. Szkoda imho czasu na wersje polskie, jeśli nie masz problemu z angielskim. Dodatkowy plus jest taki, że tym bardziej go jeszcze podszlifujesz.
  • Odpowiedz
@becvvv: jeżeli angielski jest językiem, którym posługiwał się autor, to wtedy książka po angielsku, w przeciwnym wypadku w------e. Uważam, że podczas tłumaczenia niektóre szczegóły mogą zostać pominięte, dlatego w miarę możliwości czytam w oryginalnym języku.
  • Odpowiedz
@becvvv: nie widziałem jeszcze dobrze przetłumaczonej technicznie książki. Poza tym naczelnym językiem programowania jest angielski i w pracy używa się w 90% angielskiego do pisania (nawet jak pracujesz w pełni polskiej firmie), wiec lepiej go ćwicz cały czas.
  • Odpowiedz
@becvvv: musisz znać ogólnoświatową terminologię więc po angielskiemu. Ja w ogóle ni umiem się z Polankiem Rodakiem co do programowania dogadać w nowomowie ekspertów PWNu bo uczyłem się ze źródeł. A co do książek w ogóle najlepiej czytać oryginał a nie przekład.
  • Odpowiedz
@becvvv: polska mowa trudny język, sorki
Postaram się wytłumaczyć:
Polski język jest zwyczajnie dłuższy, słowa są dłuższe (bo te wszystkie -szcz- ), a do tego kultura pisemna jest taka trochę "wiktoriańska" - bardziej doceniana jest nie krótkość i zwięzłość, tylko "piękno", żeby teksy byli bardziej grafomańskie. W efekcie amerykańska książka na 200 stron będzie miała 250-300 stron w polskim tłumaczeniu, mam nadzieję że pomogłem, powodzenia w nauce języka polskiego (
  • Odpowiedz