Aktywne Wpisy
DiscoPoloinfo +15
✨ Czy Edyta Folwarska przebiła wszystkich swoją nową stylizacją? 🤔 Plan zdjęciowy DiscoStar aż iskrzy od emocji! 💥 Co sądzicie o jej nowym looku? 😍 Czy to nowa ikona stylu disco polo? 🕺👗
🎥 Całość tylko u nas! 🔥 Sprawdź w komentarzu! 💬👇
#discostar
🎥 Całość tylko u nas! 🔥 Sprawdź w komentarzu! 💬👇
#discostar
suzaku0 +976
potrzebuje opinii o automatyce i robotyce. Jak to wygląda na studiach i czy uda mi się nie umrzeć z głodu zaraz po zrobieniu inżyniera? Zaraz muszę wybrać gdzie pójść na studia i trochę biję się z myślami (do wyboru mam np. politechnikę w Poznaniu, na Śląsku i prawdopodobnie w Łodzi). Dziewczyna mi mówi żebym pieprznął się w głowę i poszedł na jakiś sensowny kierunek, mianowicie z nią na zarządzanie xD
#programowanie #plc #sterowniki #automatyka #robotyka #automatykairobotyka #studbaza #studia #pytaniedoeksperta #logikarozowychpaskow #zwiazki
i od razu widać jaki bait
@x0o0x: po każdym kierunku inżynierskim (z wyjątkiem informatyki) zarabia się przez pierwsze 2-3 lata słabo, albo wręcz bardzo słabo.
Niemniej, w mojej ocenie absolwent automatyki i robotyki po wydziale elektronicznym/elektrycznym ma jedne z najlepszych perspektyw zawodowych: pracy jest sporo, dziedzin w których możesz się wyspecjalizować jeszcze więcej, a sufit zarobków zależy tylko od ciebie.
A co do MBA,
Często życie w delegacjach, a na początku kariery, kiedy jeszcze nic nie umiesz to tym bardziej, bo nie masz argumentów, żeby pisać programy offline, a żeby u klienta wdrażał je ktoś inny. Dodaj do tego skandaliczne ilości godzin w fabrykach(goniące terminy), bo Twój szef robiąc grunt pod
dowód anegdotyczny, ale wszyscy znajomi po air robią w programowaniu
@x0o0x:
Godne życie po AiR to i tak tylko pójście do IT, więc równie dobrze możesz iść na zarządzanie i tam tak samo uczyć się klepać kod we własnym zakresie.
A nawet jak klepanie idzie słabo, to i tak PM w IT lepiej żyje od inżyniera w przemyśle.
Ogolnie jak nie jestes po politechnice programista to wejscie na rynek pracy to potezny kop butem w ryj, ale tu szczegolnie, bo ludziom sie wydaje ze to jakis elitarny kierunek i po nim kazdego pracodawce z butow wyrywa jak widzi to w CV.
A realia sa takie ze masz gigantyczna ilosc trudnej i zupelnie niepotrzebnej teorii [wiem, studia to nie zawodowka na wyzszym poziomie, ale tu serio do niczego nie uzyjesz], a jak sie dorwiesz do robota na ktoryms roku to dostajesz dysonansu i reakcji "WTF?", bo to tak proste ze kumaty gimbus jak sie postara da
w prawdzie skończyłem elektrotechnikę, ale też pracuję w przemyśle, też uruchamiam różne rzeczy i ogólnie to co pisze @oryginalny_kryptonim to lepiej bym tego nie ujął. W polsce jest po prostu dramat jeżeli chodzi o warunki pracy, a póki nie nauczysz się fachu to będą Cię ciągać po kraju za psi c--j.
@ejsidisi:
@x0o0x: XDDDDDDDD
Mieszkałem parę lat w akademiku z informatykami/automatykami/robotykami i innymi tego typu studentami. 90% z nich i tak stwierdziło że idzie w programowanie bo kasa jednak jest najlepsza.
Sporo prawdy w tym co powyżsi napisali, ale przede wszystkim jeśli chodzi o pieniądze to zaraz po studiach mgr. automatyki, gdy z----------z na delegację za granicę (polskie firmy podwykonawcze) to masz od razu łącznie tyle co senior w IT 8-12k na rękę. Potem z doświadczeniem znacznie więcej, następnie freelance za ludzkie stawki/h.
Jeśli natomiast
Wdrozeniowka jest ciekawa i z tego co widze masa sie na poczatku na to lapie, ale szybko sie wykruszaja jak dociera jakie sa warunki pracy, ile trzeba robic, i ze zwiedzanie na delegacji to zazwyczaj jeden wielki mit.
Jak tak teraz mysle, to mam wrazenie ze bedac tym inzynierem w fabryce dalej jest sie robolem, na samej gorze, ale robolem...i czlowiek sobie uswiadamia ze naprawde by duzo lepiej, z lepszym zdrowiem skonczyl jakby zamiast studiow zaczal od bycia robolem za