Wpis z mikrobloga

propo tego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/58914261/polskiedrogi-rower/

Prawda jest taka, że za kierownicą samochodu i roweru siedzą ci sami ludzie, część z nich jest rozsądna, część nie, część łamie przepisy, część jeździ w miarę przepisowo..

Różnica jest podstawowa. Debil za kółkiem auta stanowi śmiertelne zagrożenie dla wszystkich uczestników ruchu drogowego, największe dla tych kompletnie nie winnych. Rowerzysta zabije co najwyżej siebie.

Dlatego zawsze większym debilem będzie dla mnie gość, który mija rowerzystów na żyletki, bo mu się śpieszy, niż jacykolwiek rowerzyści

#rower #szosa #miasto
Wirtuoz - propo tego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/58914261/polskiedrogi-rower/

...

źródło: comment_1625564134TbFkcihvtvOA3dH0LlvfUV.jpg

Pobierz
  • 25
@4x80: jest. I nie chodzi mi o to, że "ci sami" dosłownie, tylko, że wśród obu grup są ludzie mniej i bardziej rozsądni i myślący. Ja jako rowerzysta, motocyklista i kierowca auta mam na pewno więcej empatii dla każdego uczestnika ruchu drogowego niż ktoś kto tylko jeździ rowerem lub tylko autem, to wiadome.
Prawda jest taka, że za kierownicą samochodu i roweru siedzą ci sami ludzie, część z nich jest rozsądna, część nie, część łamie przepisy, część jeździ w miarę przepisowo..

@Wirtuoz: rowerzysci to bardzo wszieczny obiekt do kanalizowania swojej nienawisci. Bylem zszokowany gdy:
-ciotka, nauczycielka, stwierdzila ze powinno moc bez konsekwencji potracic rowerzyste jadacego ulica gdy obok jest ddr
-kolezanka, dyrektorka w korpo, skrecajac w osoedle prawie przejechala chlopaka jadacego chodnikiem. Wzruszyla ramionami
jest.

@Wirtuoz: Nie, wbrew temu co jest na ulicy ilu jest pedalarzy mało kierowców jeździ na rowerze. Na moim małym osiedlu nie widzę ani jednego, a samochodów w uj. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@4x80 twoja obserwacja była by miarodajna jakbyś każdego mieszkańca spytał czy ma samochód i czy ma rower. Dziwne żebyś widział rowery stojące na ulicy które są wdzięcznym obiektem dla złodziei.

Po za tym ekstrapolowanie obserwacji z osiedla gdzie żyje może pare set osób na 30 mln społeczeństwo. Naucz się co to statystyka, może czegoś wartościowego się dowiesz i będziesz mniej głupot pisał na Mirko.
I pieszego na którego się #!$%@?.

@Xuzoun: Znajdź mi statystyki ile jest tych ofiar z winy rowerzysty, poza samym rowerzystą. W ciągu ostatnich 10 lat chyba były dwa lub trzy śmiertelne wypadki rower vs pieszy gdzie zawinił rowerzysta. W 2020 śmiertelnych wypadków z winy rowerzysty było 111 i byli to właśnie ci rowerzyści którzy spowodowali ten wypadek, w zdecydowanej większości starsi ludzie.
dybligliniaczek - > I pieszego na którego się #!$%@?.

@Xuzoun: Znajdź mi statystyk...

źródło: comment_16255769639QCxXrWUvb92P0WDsj28Bk.jpg

Pobierz
@Wirtuoz: Mmmm. Wrocław. Miasto jakże podobno doskonałe pod rower. Problem jest taki, że teoria to nie praktyka. Ilość wypadków unikniętych o milimetry mogę policzyć w dziesiątkach, a poruszam się rowerem może miesiąc w całym roku xD
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Mistrszzz: jeździć autem też może praktycznie każdy, zdać prawo jazdy może każdy głupi, każdy kto chce ma prawo jazdy, niezależnie od tego czy potrafi jeździć czy nie
@5mek:

z tym, że rowerzysta zabije co najwyżej siebie, to nie do końca jest prawda. Ale prawdopodobieństwo zdarzenia jest mniejsze niż w przypadku kierowcy samochodu.

@dybligliniaczek:

Znajdź mi statystyki ile jest tych ofiar z winy rowerzysty, poza samym rowerzystą. W ciągu ostatnich 10 lat chyba były dwa lub trzy śmiertelne wypadki rower vs pieszy gdzie zawinił rowerzysta.

Można to sprawdzić w dziale bezpieczeństwo pieszych. W zeszłym roku (2020) żaden pieszy