Wpis z mikrobloga

@xBARTEXx: cóż do tego że rowerzyści jeżdżą po drodze i trudno w mieście ich wyprzedzać trzeba się przyzwyczaić albo dorosnąć. Ja zaczynam od bardzo niedawna wrzucać cokolwiek na ten temat i przypominam o tym kierowcom. Cóż, trzeba naprawiać ten czarny PR który robi @reddin
  • Odpowiedz
@xBARTEXx: ja nie jeżdżę rowerem na tym poziomie ale miałem wiele chorych akcji z rowerzystami i odwrotnie, gdy sam jechałem rowerem i "zaatakowało" mnie auto, wolę jednak żyć zgodnie z autami i rowerami a więc ten tryb jazdy będę starał się promować.
  • Odpowiedz
Widać po jego kamerze że jazda tym poboczem jest przyjemna i bezpieczna

@Yurakamisa: na pewno bezpieczniesza niż wyprzedzanie przez dwie osobówki i cztery ciągniki siodłowe z naczepami w przerwach gdy z naprzeciwka jeżdżą auta.

Rower ma prawo jechać
  • Odpowiedz
na pewno bezpieczniesza niż wyprzedzanie przez dwie osobówki i cztery ciągniki siodłowe z naczepami w przerwach gdy z naprzeciwka jeżdżą auta.

@aarahon: szczególnie jak się na nim wypierdzielisz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wystarczy jechać bliżej środka nikt wtedy nie wyprzedza na zakładkę.

I teraz pytanie do Ciebie - skoro mam prawo używać spryskiwaczy szyb przy rowerzystach to powinienem to robić czy jednak powinienem się od tego
  • Odpowiedz
Wystarczy jechać bliżej środka nikt wtedy nie wyprzedza na zakładkę.

@Yurakamisa: aha, czyli jak auto ma mniej miejsca na bezpieczny manewr i musi dłużej wyprzedzać to tym bardziej zachowa bezpieczną odległość. Fajnie tylko inni rowerzyści wypowiadali się w takich tematach zgoła inaczej.

Porównywanie bycie chamem do prawidłowej jazdy xdd

@Yurakamisa: porównanie korzystania z prawa do określonego zachowania na drodze.
  • Odpowiedz
aha, czyli jak auto ma mniej miejsca na bezpieczny manewr i musi dłużej wyprzedzać to tym bardziej zachowa bezpieczną odległość.

@aarahon: szkoda że większość twierdzi że jazda bliżej środka jest bezpieczniejsza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@aarahon: chociażby tag rower tam większość tak twierdzi. Na forach rowerowych podobne treści można znaleźć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

porównanie korzystania z prawa do określonego zachowania na drodze.

@aarahon: no jakby nie patrzeć rzucanie kamieniami w samochód też nie jest zabronione ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Yurakamisa: ale podchodzi już pod kodeks wykroczeń:

Art. 86. [Zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym]

§ 1.

Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,

podlega karze grzywny.

...
  • Odpowiedz
to tak samo jak te spryskiwacze

@Yurakamisa: albo deszcz. Da się aresztować pogodę? Poza tym kierowca musi dbać o to by szyba była przejrzysta więc ma do tego prawo. Ale nie jestem mentalnym pedalarzem żeby na złość innym korzystać ze swoich praw ponad wszystko.
  • Odpowiedz