Wpis z mikrobloga

• 250
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Der_urologe ależ patrz patrz!

To że trybunał jest instytucją rady Europy (jak napisałem i podkreslilem!) nie znaczy, że nie może oceniać prawa stanowionego w UE.

Prawo UE nie stoi ponad pewnymi instytucjami międzynarodowymi, które orzekają w sprawa z nim związanych

Popatrz sobie jeszcze raz na ZAKRES ORZECZNICTWA!
  • Odpowiedz
@marcus1a: Gdybyś nie uważał, że jest, to byś mi tu nie wytłuszczał, że jest organem Rady Europy, kwiatuszku.

że nie może oceniać prawa stanowionego w UE.

ETPC nie zajmuje się oceną legislacji w generalny sposób, tylko analizuje w indywidualnych sprawach, jak działania władz publicznych odnoszą się do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.
ETPC nie będzie się też zajmować prawem unijnym z jednej prostej przyczyny: Unia Europejska nie jest sygnatariuszem Europejskiej Konwencji
  • Odpowiedz
@Mr_Hand_of_Fate misiu pysiu - 16 lat mieszkam na tym mitycznym zachodzie (dokopiesz się do tego w moich wpisach, jak masz ochotę grzebać), teraz pracuje w dość poważnej instytucji i bez rozróżnienia, czym jest Rada Europy i czym się różni od Komisji europejskiej, to tu nawet tzw. "usciere" by nie przyjęli.

Pełna zgoda, ze ETPCz zajmuje się precedensami, a nie prawem jako takim ( np. słynna sprawa aborcyjna Alicji Tysiąc vs. Polska była
  • Odpowiedz
@marcus1a:
To w takim razie zupełnie nie rozumiem, drogi ekspercie, po co wyjeżdżasz z ECHR, który do tego zagadnienia ma się jak pięść do nosa, a kiedy wskazałem, że nie jest to instytucja unijna, wklejasz tutaj coś o Radzie Europy. Ani jedno, ani drugie, nie mają absolutnie nic do powiedzenia na temat wartości unijnych.
Jest coś takiego, jak Karta Praw Podstawowych, która określa zakres praw i wolności obywatelskich obywateli UE.
  • Odpowiedz