Wpis z mikrobloga

Guten morgen!

Pytanie do wszystkich, którzy zdecydowali się wyjechać i żyć w DE. Wraz z żoną, planuję w przyszłym roku przeprowadzkę do Dojczlandu. Ja posiadam 10 letnie doświadczenie w Hotelarstwie (Concierge, Supervisor działu sprzątania, Houseman) - głównie we Francji. Moja żona pracuje jako HR Bussines Partner w Polskim oddziale Lufthansa group. Moja Niemiecki - Zaawansowany, ja dopiero uczę się od paru miesięcy, więc dałbym takie A2. Pytanie do was, jaki region/miasto polecacie do życia w DE? Maicie jakieś ulubione miejscówki ? Czy są tu jakieś osoby mieszkające w Hamburgu albo we Frankfurcie (bierzemy pod uwagę te dwa miejsca) ( ͡° ͜ʖ ͡°) I jak wam się ogólnie żyje u Helmuta? Ciężko z wynajmem mieszkania? Załatwienia czegoś w banku? urzędzie? Z całego serca dziękuje wszystkim za odpowiedz! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#emigracja #niemcy #kiciochpyta #pytanie
WegierskiAzbest - Guten morgen!

Pytanie do wszystkich, którzy zdecydowali się wyje...

źródło: comment_1624531310Gqw5H45VcXNOcdXrdFWMm5.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WegierskiAzbest: A może Szwajcaria skoro z niemieckim? To inny świat kompletnie, wg mnie jedyne co przebija w Europie Skandynawię to właśnie Szwajcaria (głownie ze względu samej lokalizacji - południe, centrum Europy). Dla ludzi z twojego sektora to jest dosłownie raj - mam mase znajomych którzy pracowali w Arosie, także wręcz w Tschuggen Grand Hotel, bywałem często i kurde na prawde wręcz sam troche zazdroszcze.

Szwajcaria względem Niemiec jak zauważyłem ma
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Ja miamm znajomych co pracowali bądz pracują w Szwajcarii (różne sektory) i ogólnie życie jest ciężkie. Tak na prawdę jak nie jesteś Analitykiem finansowy, czy nie pracujesz w IT to nie ma w ogóle sensu przeprowadzać do Szwajcarii. Po miesiącu zostanie Ci 0 Franków, bo zwyczajnie życie jest bardzo drogie. Podobno, z opowiadań znajomych Szwajcarzy są jeszcze bardziej zamkniętym społeczeństwem niż Niemcy i tak niezbyt przychylnie patrzą się na
  • Odpowiedz
@WegierskiAzbest: Co ty opowiadasz, kompletna przeciwność tego co ja poznałem i co widzę po znajomych. Szwajcarzy są super i to dla mnie jest szok jak są naturalni i jak normalnie sie z nimi żyje, ja już nawet nie mówie o porównaniu skrajnym do wycofanych Skandynawów Niemców ale nawet i zamkniętych we własnych kręgach Polaków. A hajs oszczędzają wszyscy obrzydliwy. Znajomi trzej Szwajcarzy uruchomili w 2017 albo 2018 własną restaurację niedaleko
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Dzięki Mirku za odpowiedz( ͡° ͜ʖ ͡°) Dlatego też podkreśliłem w ostatnim zdaniu, że nigdy nie "zyłem" w Szwajcarii. Wycieczkowałem tylko do Genewy/Lausanne i Zurichu. Sankt Mortiz/Arosa, to widzę, że to takie typowe stoki narciarskie jak we Francji - coś w stylu Courchevel czy Val Thorens ( ͡° ͜ʖ ͡°) Teraz podstawowe pytanie mirku, czy masz może informacje, czy Twoi znajomi
  • Odpowiedz
@WegierskiAzbest: W Arosie typowo (czyli bardziej kurorcie niż mieście) to hotele gwarantują zamieszkanie, Tschuggen Grand Hotel ma wręcz własny dawny hotel który jest tylko i wyłącznie dla pracowników. Tu reguły czy jesteś Szwajcarem czy nie chyba nie mają znaczenia wielkiego bo ludzie są z całego dosłownie świata - Szwajcarzy, Austriacy, Polacy, Portugalczycy, Brazylijczycy, Francuzi.

Ale tak jak np. ta trójka Szwajcarów uruchomiła swoją restaurację niedalego St Gallen (rekordowo byłem u
  • Odpowiedz
@Saeglopur: No to przyznam Ci się szczerze, że trochę mnie zaskoczyłeś tym wszystkim co napisałeś o Szwajcarii. Brakuje mi w dalszym ciągu zarobków - ale mam rozumieć że one są różne. Ja we Francji zarabiam około 2 tys ojro na rękę, to się właśnie głęboko zastanawiam czy byłby sens przeprowadzki (oczywiście pod względem finansowym) Także bardzo Ci dziękuje mirku za wyczerpujące informacje i w wolnej chwili poczytam trochę więcej o
  • Odpowiedz