Wpis z mikrobloga

@TWezmyr: możesz powiedzieć jak w praktyce wygląda programowanie CNC? Pracowałem kiedyś jako operator i myślałem nad programowaniem. Czy to w dzisiejszych czasach nie wygląda tak, że większość kodu robi sam CAD/CAM? Programista głównie to testuje i poprawia? Czy to zależy od platformy obrabiarki CNC? Ja pracowałem na Sinumerik 840D ale nic w sumie nie musiałem tam robić poza wgrywaniem programów i poprawkami offsetów.
  • Odpowiedz
@kusprzyk też ciekawe u nas ostanio jeden się zwolnił to niby 3k miał a robił programy na kilka frezarek na formy i elektrody i ogólnie technologie zamocowań itp
  • Odpowiedz
@tomen150 chyba zwykle p---------e. Widziałem kiedyś ogłoszenie technolog programista cam, czlowiek akrobata znajomsc kilku camow, zamawianie materiałów i jeszcze całą lista wymagań w Warszawie za chyba 7-8. Ja robię w dwóch camach formy erody i czasem inne glupoty na 6 maszyn dla dwóch eperatorow i sam czasem ustawie i puszcze coś na ktorejs i nie dawno przebiłem średnią krajową xd 6 czy 7 lat w branży polska b od zera do
  • Odpowiedz
@tomen150 czasem się zdarza. Sam wiesz jak z formami jest, programy na stemple matryce idą po kilka godzin, erody robisz po kilka sztuk takich samych, narzędzia są w maszynie na stałe to wystarczy guzik wcisnąć. Mamy przyrządy do erod, mocujesz 3 I masz z głowy kilka godzin. Jak jeszcze byłem bardziej operatorem i sam sobie programy robiłem to samemu mogłem 3 maszyny ogarnąć momentami. Ale czasem mam wrażenie że powinienem więcej
  • Odpowiedz
@kusprzyk mnie już ostrzegali żeby za dużo nie pokazywać że się umie bo potem potrafią tak rzucać, u nas niby luźno, ale mamy jedna drukarkę slm i jedna osoba to obsługuje, i teraz na l4 z ręką w gipsie przyjeżdżał żeby ją ustawić
  • Odpowiedz
@konsumpcjusz po co do Sinnumerika 840 D wygrywać program? I kto tak robi?

Ponad rok pracowałem na maszynie z tym sterowaniem o długości łoża tokarki, aż 24 metry, a wcześniej 10 lat na Mitsubishi (jedna tokarka 10 metrów, a druga 4 metry) i nigdy nie używałem CAD ani CAM-a.
Wszystkie punkty połączysz i znajdziesz w Sinnumeriku...
  • Odpowiedz