Wpis z mikrobloga

Po kilkudziesięciu miesiącach SYSTEMATYCZNEGO, SKRUPULARNEGO segregowania śmieci w mieszkaniu (5 KOSZY na śmieci, same worki do tego kosztują ~40 groszy za sztukę a zmieniam je dosłownie co chwila)...

Przyszedł w mieście Łodzi czas na uzależnienie opłat za wywóz odpadów z ilością zużywanej wody. I nagle okazuje się, że chyba zbyt dużo z żoną się myjemy bo za wywóz śmieci opłata wyniosła ponad 100 zł.

PONAD STO ZŁOTYCH Za wywóz śmieci od dwóch osób...

Ja się pytam - czy was w tej Radzie Miasta Łódź p------o?

Wygląda to tak, że osoby mocniej dbające o higienę będą się dorzucać brudasom do wywozu śmieci.

Sorry, ale skoro tak to ma wyglądać wracam do systemu jednego kosza. Pocałujcie mnie w pompę.

(°°

KONIEC SEGREGACJI.

#zalesie #oswiadczenie #lodz #segregacjaodpadow #smieci #zyciewwielkiejplycie
Panda1112 - Po kilkudziesięciu miesiącach SYSTEMATYCZNEGO, SKRUPULARNEGO segregowania...

źródło: comment_1623576452hwfaee3ZNjiDMHQB8smYsp.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SeriousDude: Trudno mi w to uwierzyć co piszesz, bo na pierwszą myśl, wydaje się że do czegoś takiego żadna władza by się nie posunęła, żeby traktować miasta wybiórczo...

Ale też z drugiej strony nie spina mi się zarządzanie śmieciami w Łodzi z tym jak zarządzana jest Łódź jako miasto. Bo jako expisowiec (sprzed 10 lat, ale jednak) praktycznie od 2010 roku widziałem że prezydent Zdanowska jest dobrym prezydentem i dużo
  • Odpowiedz
@Mirekzkolega: no właśnie też mnie to dziwi że w dobie takich złodziejskich praktyk firm wywozowych (że nie wspomnę o samospaleniach śmieci), nie wejdzie w ten biznes np. państwo, czy choćby jakieś miasto...
  • Odpowiedz
@epll: Na osiedlu jagiełły zaspawali a w centrum nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Panda1112: Przez jakiś miesiąc od zaspawania zsypów też sortowałem bardzo skrupulatnie. Potem odkryłem że mamy kosz na zmieszane i jedyne co od tego czasu segregowałem to śmieci z moimi danymi od reszty xD
  • Odpowiedz
ej ale uzależnienie od zużycia wody wchodzi od lipca: https://uml.lodz.pl/dla-mieszkancow/ochrona-srodowiska/czyste-miasto/gospodarka-odpadami/nowe-zasady-oplat-za-odbior-smieci-od-lipca-2021-r/dlaczego-zmieniamy-system-oplat-za-odpady-w-lodzi/

@GruncleStan: ej, Ameryki nie odkryłeś. Temat intensywnie wałkowany od blisko 3 miesięcy gdy oficjalnie potwierdzili taki system naliczania śmieci []
Jeżeli nie robiłeś "statystyk" zużycia wody z ostatnich miesięcy, nie zgłosiłeś zmiany u zarządcy/spółdzielni, spodziewaj się że czynsz wzrośnie średnio 100 zł niż dotychczas płacisz.
  • Odpowiedz
Trudno mi w to uwierzyć co piszesz, bo na pierwszą myśl, wydaje się że do czegoś takiego żadna władza by się nie posunęła, żeby traktować miasta wybiórczo...

@Panda1112: Oj byś się zdziwił jak istotne jest kto jest u władzy w danym mieście ( ͡º ͜ʖ͡º)
Odnośnie miast powiatowych mogę wypowiedzieć się na przykładzie Kutna. Główna rywalizacja między prezydentem bezpartyjnym vs. kandydatka z ramienia PiSu. Kilka miesięcy przed wyborami UM przyklepał z Marszałkiem dotacje na 3 inwestycje miejskie ( budowa betonowego parkingu, odbudowa Pałacu Saskiego, przebudowa biblioteki miejskiej ). Na pierwszą inwestycję UM otrzymał środki jakiś miesiąc przed wyborami, inwestycja ruszyła. Tydzień przed wyborami podpisano dokumenty odnośnie odbudowy Pałacu, budowa ruszyła. Pojawiły się wybory, kandydatka PiSu przegrała, dotacje zostały cofnięte, a UM musiał z własnej kieszeni pokryć 100% inwestycji która ruszyła ( ͡º ͜ʖ͡º) ot tak. Starostwo Powiatowe w Kutnie ma starostę z ramienia PiSu i myślisz że jak jest? Bajlando... nowe gminne drogi, chodniczki, ścieżki rowerowe dla wsi która np. liczy 30 mieszkańców i ma 100% poparcia w ówczesnej władzy ( ͡ ͜ʖ ͡) tak się żyje.

No ale żeby nie było kolorowo i peło takie bidne nie było, wystarczy poczytać informacje dlaczego Łódź zmienia sposób naliczania wywozu śmieci. Jedynym powodem jest nagłe wyparowanie 60 tysięcy mieszkańców. Ok, sporo, duże straty... lecz czy aż 50 milionów jak deklaruje UM? No to szybka matematyka - 60.000 widmo mieszkańców x 34 zł opłaty miesięcznej za wywóz =
  • Odpowiedz
@SeriousDude: Dzięki za szczegóły. Nie myślałeś może o zahaczeniu się w Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska? :-) Trzeba mieć łeb do takich rzeczy, a są one bardzo społeczeństwu potrzebne.
  • Odpowiedz
w Kutnie jest to samo. Spółdzielnia Pionier, pod wiatą jedynie pojemniki ZMIESZANE, każdy ma wywalone j---a na segregację,

@SeriousDude: Też mieszkam w Kutnie, też na jednym z osiedli tej spółdzielni mieszkaniowej, i na tym osiedlu faktycznie pod jedną wiatą stoją głównie pojemniki na odpady zmieszane (chociaż jest też odrębnie oznaczony kontener na makulaturę), ale kilkadziesiąt metrów obok stoi kilka pojemników na odpady segregowane (plastik, szkło), które zresztą szybko się zapełniają
  • Odpowiedz