Wpis z mikrobloga

Chciałbym postawić sobie prostą appkę #serverless w #aws (najchętniej w #python)
- api gateway
- ze 2 lambdy
- dynamodb
- może sqs
Widzę że jest cała masa frameworków do tego (np Serverless framework, Chalice itd.) i troche nie wiem od czego zacząć, chciałbym żeby wszystko było spięte jako całość.
Macie jakieś tipy jak do tego podejść? Używacie czegoś konkretnego?
#cloud #naukaprogramowania
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MialemNieWracac: 3 pytanka:
1. Jak wyglada Konfiguracja CI/CD w przypadku AWS CDK? Czy mogę sobie to spiąć z jakimis pipeline’ani aby np Jenkins podczas budowania weryfikował mi czy zmieniła się jakaś konfiguracja i robił update tylko wtedy jeśli były jakieś zmiany?
2. Jak wyglada kwestia kilku środowisk? Np. Mam 2 środowiska, PROD i jakieś QA. Dla różnych środowisk chce definiować różne zmienne. Da się to łatwo zrobić?
3. Z tego
  • Odpowiedz
@PanObserwator: Sorki, byłem na wakacjach a potem mi wyleciało z głowy:

1. Polecam ten moduł do CDK (dosyć świeży, kilka miesięcy temu dodali): https://docs.aws.amazon.com/cdk/api/latest/docs/pipelines-readme.html pozwala po prostu zdefiniować komendy, które chcesz wykonać, a resztę CDK ogarnia.

Co do triggerów, to ja zawsze robiłem tak, że triggeruje to commit w repo na masterze. No ale w sumie można na różne sposoby, w dokumentacji są wymienione różne integracje, ale można przez SDK zwykłe
  • Odpowiedz