Wpis z mikrobloga

Mam na siebie zarejestrowane w tym kraju 3 auta osobowe (wszystkie jako współwłaściciel). Czy sam ten fakt może świadczyć, że w polsce znajduje się mój ośrodek interesów życiowych? Przy założeniu braku żony, dzieci, nieruchomości, umów o pracę/zleceń/jdg.
#podatki #prawopodatkowe #emigracja
  • 5
@PiotrFr: to ze ty nie placisz, nie znaczy ze kto inny nie bedzie. Prawo stanowi, ze jesli nie mieszkasz w Polsce, to nie powinienes byc zameldowany. Wyjezdzajac na stale z kraju, nalezy sie wymeldowac i zglosic w us do ktorego sie przynalezy fakt wyjazdu na stale z Polski. Inna sprawa, ze nikt w sumie tego nie weryfikuje. Sam bylem w dokladnie takiej sytuacji, jak ty przez wiele lat i tez nie
@mirek_wyklety: nic tak nie stanowi prawo. Wyroki NSA to wyjaśniły jak to wygląda w przypadku wyjazdu za granicę, nawet stałego.
I ciekawe jak sobie wyobrażasz wtedy zrobienie jakiegoś dokumentu bez adresu w Polsce? Póki co obowiązuje obowiązek meldunkowy a jeśli nie masz innego obywatelstwa to zostaniesz bez dokumentów
@PiotrFr: Nie mam meldunku w Polsce i bez problemu zalatwiam wszelkie dokumenty. Wystarczy pesel i numer dowodu, badz paszportu. Meldunek jest jedynie poswiadczeniem faktu, gdzie jest twoje miejsce zamieszkania, nic poza tym...jesli nie mieszkasz pod adresem w Polsce pod ktorym jestes zameldowany, popelniasz wykroczenie i tyle....