Wpis z mikrobloga

Bardzo polecam komentarze pod tym filmem, chyba nigdy nie widziałam, żeby ludzie od prawa do lewa (a widać tę różnicę w światopoglądzie po niektórych komentarzach) tak bardzo zgadzali się ze sobą.

W skrócie: video mówi o tym, że spada dzietność, a komentujący jednym chórem odpowiadają, że chyba kogoś #!$%@?ło, żeby sprowadzać dzieci na ten świat. Aż miło poczytać.

https://www.youtube.com/watch?v=QyCmtf3i1l4

Taguję tylko #antynatalizm i #childfree, może nie wybuchnie poza te granice.
Pobierz
źródło: comment_1623135502ouoFMPbHLnr5IsoWTb5jdQ.jpg
  • 65
@BarkaMleczna:
Sama prawda, #!$%@?ąc od argumentów #childfree i #antynatalizm, posiadanie dziecka, w obecnych czasah, chcąc zapewnić mu odpowiednie warunki, to temat tylko dla najzamożniejszych. Ceny mieszkań (decydowania się na dziecko nie mając własnego kąta nawet nie będę komentować) takie, że stać na nie garstkę społeczeństwa(a umówmy się, przy dziecku 70m2 to absolutne minimum), koszty utrzymania dziecka, by prawidłowo się rozwijało i nie było "cyfrową kaleką" też niemałe. Do tego dochodzą
@BarkaMleczna: Ogólnie mam wrażenie, że ludzie całkiem nie doceniają potęgi pierwotnych instynktów. Rozrodczość jest wpisana w każdy gatunek tak mocno, że tutaj nie ma nawet żadnego pola do negocjacji a to, że my sobie coś tam myślimy to nie ma znaczenia. Jako gatunek będziemy się rozmnażać tak długo jak tylko się da. Tylko jakaś totalna klęska może to zatrzymać czy spowolnić. Oczywiście zauważamy zmiany gdzie w społeczeństwach rozwiniętych (biały zachód) następuje
@BarkaMleczna: niektórzy musieliby chyba przeżyć holokaust by zrozumieć, że ten świat to syf i powoływanie na niego nowych istot to zbrodnia. Ktos kto popiera płodzenie ma cholernie ograniczoną percepcję, do tego nie potrafi wczuć się w rolę chociazby jednego spośród tysięcy głodujących dzieci w Afryce czy osobę ciężko sparaliżowaną po wypadku czy też niepełnosprawną od urodzenia.
@iAmTS: Nie mam pojęcia jak to wygląda statystycznie, ani w stosunku do poparcia Konfy, ale niechęć do posiadania dzieci bez wątpienia rośnie w społeczeństwach cywilizowanego świata, w Zachodniej Europie jest coraz więcej par bezdzietnych z wyboru(wszyscy natale płaczą że dzietność spada więc coś jest na rzeczy, bo przecież wszyscy bezdzietni nie są bezpłodni) ¯\_(ツ)_/¯