Wpis z mikrobloga

Elo rowerowe świry!
Pomyślałem sobie że z czystej ciekawości przeprowadzę małą ankietę jak to jest u was z jazdą w kasku? Jeździcie? Nie jeździcie? Przydał się wam? Czy może żałujecie że nie mieliście tego kasku na głowie?
Zapraszam do dyskusji, warto czy nie warto?
#rower #szosa #gravel #mtb #kolarstwo
l.....n - Elo rowerowe świry!
Pomyślałem sobie że z czystej ciekawości przeprowadzę ...

źródło: comment_16224427842EeohGWH0TwwDBilGmqdP7.jpg

Pobierz

Jeździsz w kasku?

• Jeżdżę w kasku (dystanse do 50km) 32.6% (941)
  • Jeżdżę w kasku (dystanse 50-100km) 6.2% (180)
  • Jeżdżę w kasku (dystanse pow. 100km) 3.3% (94)
  • NIE jeżdżę w kasku (dystanse do 50km) 46.9% (1354)
  • NIE jeżdżę w kasku (dystanse 50-100km) 5.2% (151)
  • NIE jeżdżę w kasku (dystanse pow. 100km) 5.7% (164)

Oddanych głosów: 2884

• 116
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W Niemczech podobnie - duży odsetek kasków w miastach, po prowincji nie było dane mi się poruszać.

@kobrys13: w Niemczech w miastach owszem, natomiast większość na prowincji nie nosi. Wyjątkiem są szosy/mtb, ale ludzie na trekkingach czy dojeżdżający do pracy zwykle nie, chociaż ostatnio są coraz popularniejsze. Mogę powiedzieć śmiało, że na prowincji w NRW jakieś 80-90% mijanych rowerzystów kasku nie ma.

W Holandii nawet w miastach widok kasku na
  • Odpowiedz
@ogkush: to akurat regulują przepisy - na tych z niebieskimi blachami nie trzeba (teoretycznie mają blokadę do 25km/h), a na tych z żółtymi masz obowiązek. A w praktyce jedne i drugie są w 90% odblokowane na jakieś 70km/h XD
  • Odpowiedz
Na zdjęciu mój kask po wypadku (samochód najechał mnie z tyłu, przy niskiej prędkości).
Najpewniej bez też bym przeżył, ale kto wie co to by było za życie ;)

W sumie kask przydał mi się poważnie 2 razy, jednak złamać rękę czy nogę to nie to samo co np. wstrząs mózgu, kask niekoniecznie ma być od razu do ratowania życia, ale urazy głowy są ryzykowne i dlatego właśnie przy takich sportach nosi
Kapsula - Na zdjęciu mój kask po wypadku (samochód najechał mnie z tyłu, przy niskiej...

źródło: comment_1622449430bs6z762wajEBgWFqNjCcFs.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@ogkush: no Amsterdam to wyjątkowa patologia jeżeli chodzi o ruch drogowy xD

@Beniz_Szatana: nie mogę znaleźć filmiku, który był przeciwko obowiązkowym kaskom i przytaczał statystyki, że to w samochodzie powinno się właśnie jeździć w kasku XD
  • Odpowiedz
@lumberman: zrobiłem w życiu ponad 100k km, kask tylko na wyścigach. Rozumiem jak ktoś nie czuję się bezpiecznie to niech jeździ w kasku. Upadałem na wszystkie sposoby, albo się umie albo nie, kilka razy gdybym mial kask to p----------m głową bo poszerza obrys głowy i nie zwinąłbym się na ziemie tak jak bym chciał. Włączając w to upadek w górach gdzie robiłem kilka obrotów w powietrzu przez kilka dobrych sekund.
  • Odpowiedz