@IGABOI: Ale klimat. Uwielbiam oglądać stare opakowania, najlepiej takie z lat 90 ale i wcześniejsze i trochę późniejsze. Te wcześniejsze, bo widać jak ewoluowała estetyka, a te z lat 90+ to po prostu budzą wspomnienia. :D
@Djodak: Ten węgierski syrop hahah, kiwi ízesítésű gyümölcsszörp - syrop owocowy aromatyzowany smakiem kiwi, bardzo ciekawa forma językowa, której po polsku nie da się oddać w takiej formie, a która lapidarnie i delikatnie daje do zrozumienia, że ten syrop z kiwi ma raczej niewiele wspólnego ( ͡°͜ʖ͡°)
@Djodak: A byłbyś w stanie zrobić bliższe zdjęcia tej etykiety i innych i mi wstawić? Poczytałbym więcej, może ta fabryka co to produkukowała nadal istnieje i robi coś podobnego
@kitsunegari: mam nadzieję że się rozczytasz bo pozostałe zdjęcia które dostałem lepiej nie wyglądają a na tych najwięcej można odczytać. Z tamtych polskich napojów więcej zdjęć nie mam. Dostalem info że ten napój o smaku kiwi pochodzi z czasów gdy rodzina kumpla jeździła na Węgry dywany sprzedawać ale kiedy to było to już nie pamieta
@Djodak: dobra, udało mi się ustalić co następuje: te syropy, jak i inne napoje orzeźwiające produkował kombinat ETV, Erdei Termék Vállalat (Przedsiębiorstwo przetwórstwa leśnego), w mowie potocznej ich produkty typu syrop określano jako Macis szörpök, czyli „syropy z misiem”. Przedsiębiorstwo miało jednak o wiele szerszą paletę produktów, bowiem pod centralę tego państwowego kombinatu w Budapeszcie podpadały: dwie fabryki syropów, jedna rozlewnia Pepsi, siedem sortowni owoców leśnych, dwa tartaki, jedna sortownia
Komentarz usunięty przez autora
No to Tera już wiem że ten zwierzak z boku to miś xd