Wpis z mikrobloga

#programowanie za pomocą głosu? Czemu nie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ostatnio zastanawiałem się jak można przyspieszyć konwersję myśli do kodu (klawiatura jest powolnym konwerterem), i zrobiłem mały projekt. Polega on na tym, iż definiujemy snippety z kodem a następnie za pomocą głosu możemy je wstawiać do kodu. Jak to działa z dźwiękiem możecie zobaczyć tutaj. Rozwiązanie to dodatek do Visual Studio Code i jest już dostępne w galerii dodatków, wpiszcie w wyszukiwarce: "Voice Assistant". Do dodatku należy uruchomić serwer dostępny tutaj (.zip z buildem). Serwer jest oparty o rozpoznawanie głosu z Windows, dlatego zadziała tylko na Windows. #opensource
bartaz - #programowanie za pomocą głosu? Czemu nie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ostatnio zastanawiałe...

źródło: comment_1622011134wO6RXSRQei711L4Ko2QI6O.gif

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartaz: Czyli, że nie dość, że potem ktoś będzie krwawił z oczu robiąc review kodu to teraz komuś będą krwawiły uszy od słuchania jak kaleczymy źródła ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bartaz: jako projekt ciekawa rzecz. A czemu uważasz, że klawiatura to powolny konwerter? Akurat przykłady z tego gifa szybciej można klepnąć klawiaturą.
Na pewno rzecz mega przydatna jeżeli ktoś ma problemy z dłońmi. Leci plusik. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ajgoron: klepanie znak po znaku jest po prostu wolne, pomyśl jak szybko potrafisz przekazać coś słowami a ile zajmuje przekazanie tego samego klawiaturą. W wyobraźni jestem wstanie zmajstrować jakiś kod w ułamek sekundy, natomiast zmaterializowanie go zajmuje dziesiątki sekund (tutaj może jest poletko dla rozwiązań ala Neuralink). Głos wydaje się mieć większą prędkość niż palce, ale mniejszą niż myśli.
  • Odpowiedz
@bartaz: szczerze to nie jestem przekonany. Takie boilerplaty jak tutaj wywołujesz komendą głosową można klepnąć szybciej definiując (lub korzystając z gotowych) sobie snippety z odp. skrótami. Praktycznie dla każdego języka itp są gotowe. Np. pracując w PHP w PHP Storm chcę zdefiniować publiczną metodę statyczną to piszę pubsf, wciskam enter i gotowe. A tak musiałbym mówić create public static function. Co jest wolniejsze? Pytanie jak szybko piszesz. Nie
  • Odpowiedz
@bartaz: no gdyby to było pisanie myślami to wiadomo, że byłoby najszybsze. Ale głos to średnio to widzę dla w pełni zdrowego człowieka, który ma dwie zdrowe ręce i większość palców. Jeżeli pisanie na klawie to część Twojego zawodu to dużo lepiej trenować szybkie pisanie niż używać mowy do wklejania snippetów kodu. Przecież gdybyś chciał zacząć dyktować w pełni metody, instrukcje warunkowe itp. to aż mi ciężko uwierzyć, że byłoby
  • Odpowiedz
@ajgoron: odniosę się do przytoczonego pubsf, generalnie z mojej perspektywy klasycznie snippety mają ten problem, że muszę się nauczyć ich na pamięć albo nawciskać wiele razy strzałkę by wybrać z kontekstowej podpowiedzi. Więc dla mnie to trochę paradoks, aby pisać w jakimś nienaturalnym języku dla człowieka szybciej, muszę się nauczyć kolejnego nienaturalnego języka. Rozpoznawanie głosowe jest pozbawione tej wady, bo mówię bardzo szybko konkretnie co chce napisać. I używam
  • Odpowiedz
@bartaz: jeżeli ktoś ogarnia swoje narzędzie pracy to nie sądzę, żeby przydał mu się interfejs głosowy. Ale z pewnością jest wiele osób, które narzędzi nie ogarniają lub mają pewien stopień niepełnosprawności ruchowej i takim ludziom na pewno to pomoże. Mi napisanie bloku try-catch zajmuje ok sekundy. Wciskam kombinację ctrl + alt + t, a potem wciskam 7 i mam blok try catch. Mogę jeszcze wcześniej zaznaczyć obszar wokół którego to
  • Odpowiedz