Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 44
Zgodnie z zapowiedziami jeżeli pracuje na pełny etat na UoP i prowadzę JDG, to składkę zdrowotną płace w UoP i w JDG, czyli jakby dwie składki płace ( ͡° ʖ̯ ͡°) natomiast nie przekłada się to w żaden sposób na jakość i termin realizacji usług medycznych. Ja płacę na NFZ 1000zł miesięcznie, Kowalski na UoP 500zł, a osoba bezrobotna zarejestrowana w UP płaci 0zł. Oczywiście cała trójka ma taki sam równy dostęp do usług medycznych. Super to państwo takie sprawiedliwe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#finanse #biznes #jdg #ksiegowosc #firma #pracbaza
  • 16
Zgodnie z zapowiedziami jeżeli pracuje na pełny etat na UoP i prowadzę JDG, to składkę zdrowotną płace w UoP i w JDG, czyli jakby dwie składki płace ( ͡° ʖ̯ ͡°) natomiast nie przekłada się to w żaden sposób na jakość i termin realizacji usług medycznych. Ja płacę na NFZ 1000zł miesięcznie, Kowalski na UoP 500zł, a osoba bezrobotna zarejestrowana w UP płaci 0zł. Oczywiście cała trójka ma
@Shajo: A jak ktoś pracuje na pół etatu za minimalna i na swoje „ubezpiecznie” ma wpisanego malłożonka i np 2 dzieci a druga połówka pracuje na czarno to jest Ok? Wtedy za te 300 zł ma ubezpieczenie dla 4 osób. Dla mnie nie jest to Ok bo teraz singiel programista zapłaci za siebie ponad 1000z ale ja nie jestem za tym by takich ludzi łapać czy piętnować. System powinien być prosty
jak etatowiec płacił 1000 a jdg z dochodem 100k płacił 381,81, to też narzekałeś, że niesprawiedliwe? xD

@Shajo:

Wszyscy powinni płacić 382zł, etatowcy, jdg, emeryci.
Wtedy będzie najbradziej sprawiedliwe i jeszcze wzrosną wpływy do NFZ.
dlatego są inne opcje aby nie płacić zusu ( ͡º ͜ʖ͡º) bo wszystko i tak prywatnie załatwiam

@Yinxol: tak się mówi, ja też w ciągu ostatnich 10 lat raz byłem u lekarza rodzinnego na nfz i nic więcej.
Okulista, dentysta, jakieś badania krwi - za wszystko płacę sam. Gorzej jak zdarzyłby się jakiś wypadek/zawał/udar/rak - wtedy masz koszty liczone w dziesiątkach albo setkach tysięcy złotych.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kocia_mordka: to jeszcze dorzuć sobie to :
Mając kartę EKUZ przyjmują cię poza kolejnością. Zatrudniasz się na 1/10 etatu w innym kraju UE, gdzie płaci się stawkę zdrowotną od przychodu. Nie możesz mieć opłacanego ZUS w więcej niż jednym kraju UE a UOP jest ważniejsze niż JDG. Tym sposobem:
- leczysz się bez kolejek
- płacisz 200zł ZUS innemu krajowi UE
- w Polszy nie płacisz ZUS
- Jak jeszcze pójdziesz