Wpis z mikrobloga

Dobra dobra, starczy tych podśmiechujków...

@blisher: Potrzebujesz, żeby Twoje pliki przetwarzał jakiś program, który rozumie czym jest php... Pewnie Twoim celem będzie tworzenie skryptów pod web, więc jeśli masz zainstalowany już serwer z obsługą PHP (np. Apache oraz PHP; choć podobno najnowsze php ma już jakiś serwer www na pokładzie) - to spróbuj czy działa Ci coś w rodzaju http://127.0.0.1 - i w okolicy tego adresu szukaj Twojego pliku... ale
  • Odpowiedz
@blisher: nie wiem co to za program, i nie będę googlać za nim (MS + web raczej nie brzmi zachęcająco ;) ), ale skoro forbidden to może jakaś pierdoła z uprawnieniami albo uruchom serwer jako admin, może brak pliku... Zainstaluj sobie lepiej Apacza i PHP, nawet z domyślnymi ustawieniami, w nowszych wersjach są już proste w obsłudze instalatory dla windowsa i... ucz się normalnych narzędzi ;)
  • Odpowiedz
@blisher: tak jak koledzy pisali. ściągnij wamp albo xampp (ew. zend server) to programy na windowsa które mają zestaw apache+php+sql, jest normalna instalka, potem wrzucasz swoje pliki do katalogu o nazwie www czy tam htdocs (ew. przestawiasz w ustawieniach na jakiś inny), likasz start server i wszystko hula
  • Odpowiedz
@ppawel: Wbrew pozorom, Microsoft WebMatrix nie jest taki tragiczny. Nie jest on w żadnym wypadku jakąś pozostałością po niechlubnym Microsoft FrontPage ;) Jakiś czas temu sprawdziłem go na szybko i można powiedzieć, że się zaskoczyłem. Oferuje standardowe funkcje niezłego edytora, w tym:

- kolorowanie i podpowiadanie składni m.in. dla html5/css3/php/node.js/less/sass

- wbudowana integracja z
  • Odpowiedz
@mk4s: W porównaniu z kilkoma innymi edytorami na których kiedyś pisałem działa bardzo dobrze, nie crashuje się, podpowiadanie działa dobrze, inteligentna spacja/tabulator
  • Odpowiedz