Wpis z mikrobloga

#warszawa

Śmieszki śmieszkami, ale testowanie syren + syreny okolicznościowe powinny być ogłaszane dużo wcześniej (ogłoszenia w blokach i na przystankach). Bo wychodzi na to, że z 5 razy do roku coś się dzieje i nikt nic nie wie. A potem się zdarzy jakaś tragedia i ludzie będą mieli w dupie.
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kearnage alerty rcb nie powinny być używane w takim celu, te syreny są używane dla testów, ale też z różnych okazji więc informować przez rcb, że np. 1 sierpnia zawyją syreny? To nie spełnia założeń. Dopiero co wyly na rocznicę powstania w getcie, a pewnie jeszcze jest kilka innych okazji + testy.
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: Jak byłem młodszy, zawsze jak był sygnał alarmowy to się bałem że wojna wybuchła. Już tak często słyszałem te syreny że nawet jakby faktycznie coś się działo, to miałbym to gdzieś... ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
ale też z różnych okazji więc informować przez rcb, że np. 1 sierpnia zawyją syreny

@gzymspiwniczny: nie trzeba informować o 1 sierpnia, bo to jest oczywiste i nikt nie jest zdziwiony jak jest godzina W. Nieoczywiste jest jak wstaję rano jakiegoś dnia, a akurat wyją. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wiec jezeli cos sie zdarzy, bo wrog zaatakowal w momencie w ktorym mial byc test, to nic sie nie zmienia - sygnal nadawany bedzie sygnalem wskazujacym na zagrozenie (sygnal modulowany), a nie sygnal ciagly, ktory to zagrozenie odwoluje (czyli testowy).

@sylwek2k: no, tylko, ze dzisiaj był właśnie modulowany
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: ale się dzisiaj w-------m przez ten alarm. Oglądałem ostatnio nagrania z Izraela i pomyślałem, że nie chciałbym nigdy usłyszeć tego alarmu o nalocie z powietrza... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
nie trzeba informować o 1 sierpnia, bo to jest oczywiste i nikt nie jest zdziwiony jak jest godzina W

@Zielczan: @gzymspiwniczny: No nie dla każdego jest oczywiste. Mieszkam w bloku gdzie jest bardzo dużo cudzoziemców i w zeszłym roku na 1 sierpnia na serio widziałem zestresowanych chińczyków wychodzących z rodzinami przed blok.
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: Swego czasu w remizie w mojej wsi był ogólnie dostępny przycisk do odpalania syreny (coś jak włącznik światła na ścianie, trzeba było przytrzymać żeby się rozkręciła), więc czasem zdarzało się że jakieś gówniaki nawet w środku nocy ją włączały czy inne n------e mietki xD Potem chyba to usunęli i zintegrowali syrenę z systemem powiadamiania czy coś. Ciekawe w ilu wsiach z OSP jeszcze można jeszcze włączać syrenę "tak o".
  • Odpowiedz
@Kearnage Ostrzeżenia o burzach są złe? Przecież ostrzegają tylko przed najpoważniejszymi niebezpieczeństwami.

@Victoremque: a w praktyce przychodzą po burzy, albo straszą Armagedonem, jak jest zwykła burza, a gdy zrywa dachy sobie alert śpi.
Jedyne co pewnie zwołuje alert RCB to stare baby na wybory.
  • Odpowiedz