Aktywne Wpisy
Meregle +1045
~70% kasjerów chce pracować w niedziele w zamian za podwójne wynagrodzenie. Odsetek chętnych przy 2.5x wyższym wynagrodzeniu byłby pewnie jeszcze większy. Trzeba skończyć z tym debilizmem i przywrócić handel w niedziele.
#polska #handel #niedzielahandlowa #gospodarka #ekonomia
#polska #handel #niedzielahandlowa #gospodarka #ekonomia
Rudy_ +89
Czy podpierdzielić znajomych do skarbówki o IPBoxa?
Jestem sfrustrowany tym, jak przedsiębiorcy w polsce łatwo "omijają" system podatkowy i uchodzi im to na sucho.
Weźmy takiego IPBoxa, którego używają programiści. Ja od kilku lat jestem na liniówce i płacę uczciwie 19% podatku.
Spora część moich znajomych mówi, że jestem frajerem i zamiast przejść sobie na IPB, to siedzę jak ten debil i płacę uczciwie.
Przypominam, że ulga powstała dla tych, którzy prowadzą
Jestem sfrustrowany tym, jak przedsiębiorcy w polsce łatwo "omijają" system podatkowy i uchodzi im to na sucho.
Weźmy takiego IPBoxa, którego używają programiści. Ja od kilku lat jestem na liniówce i płacę uczciwie 19% podatku.
Spora część moich znajomych mówi, że jestem frajerem i zamiast przejść sobie na IPB, to siedzę jak ten debil i płacę uczciwie.
Przypominam, że ulga powstała dla tych, którzy prowadzą
Tak widzę dzisiejszą zawieruchę na #kryptowaluty ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@PanMuchomorek: no właśnie, jak chcesz kupować coś nielegalnie, to najlepsze krypto. Zresztą jak myślisz, czemu to się nazywa "krypto"?
@Prawak_Fikolarz_Borys_Jelcyn_Drugi: nie, tego nie nazwę. A świadczenie usługi finansowej nazwiesz wytwarzaniem czegoś, czy nie?
Oczywiście że są to wartości (bardzo) przybliżone. Prymitywny lud sprzed rewolucji przemysłowej nie zostawił zbyt wiele danych. Ale lepsze wartości przybliżone niż nic.
Załączony wykres pokazuje różnicę przed i po rewolucji przemysłowej; przed rewolucją przemysłową, generalnie GDP per capita było stałe. Więcej chłopów pańszczyźnianych, więcej całkowitego bogactwa, ale