Wpis z mikrobloga

Zawsze mnie śmieszy jak przedsiębiorcy narzekają na podatki xD. Dobrowolnie założyli firmę. Byli świadomi jakie są stawki podatkowe. Przecież nikt ich nie zmusza do prowadzenie biznesu, zawsze się mogą przekwalifikować i iść na etat.

A oni tylko "daj". Daj dotacje, subwencje, granty, dofinansowanie, zwolnienia, dopłaty, subsydia, pożyczki (najlepiej na 0% albo bezzwrotne). Państwo ma zbudować drogi, które oni zajadą przeładowanymi samochodami. Państwo ma zbudować komunikację zbiorową, żeby pracownicy mogli dojechać do ich firm. Państwo ma zapewnić wykształcenie dla pracowników. Państwo ma zapewnić pomoc w czasie kryzysu.

A co oni dają w zamian? Nic. Podatków nie płacą, pensje marne. Nawet gorzej, bo robią więcej szkód niż pożytku. Pracownika trzeba wyleczyć, bo Janusz go zajechał jak starego MANa. Powietrze zasmrodzone zanieczyszczeniami z fabryk albo gównem wylanym do rzeki. Trzeba dopłacić z budżetu, bo Janusz wolał kupić Audi niż zainwestować w firmę i zaraz zbankrutuje xD.

Polscy "przedsiębiorcy" - najbardziej pasożytnicza i roszczeniowa grupa społeczna w Polsce. Z ego na poziomie Kulczyka xD. Gdyby nie musiał płacić 1500 ZUSu miesięcznie to otworzyłby drugi Amazon. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#antykapitalizm #gospodarka #ekonomia #praca #pracbaza #januszebiznesu #takaprawda #polska #podatki
Ignacy_Loyola - Zawsze mnie śmieszy jak przedsiębiorcy narzekają na podatki xD. Dobro...

źródło: comment_1620733640HgkCBoUFr7FelX0EabSWiE.jpg

Pobierz
  • 55
@Ignacy_Loyola: halo, panie księgowy. Czy ten wpis jest poważny? Przedsiębiorcy to najmocniej obciążona podatkami grupa zawodowa w Polsce .
Gdy nie ma szczególnych kosztów, przestaje inwestować, płaci całą masę podatków.

Brak jasności przepisów podatkowych i arbitralność decyzji US wcale nie pomaga. Prawo podatkowe również działa wstecz, co jest groteską.
Z pieniędzy wypracowanych przez pracowników.

@Ignacy_Loyola: I czy taki pracownik może sobie tę pracę ot tak sam wykonywać w domu, czy może jednak potrzebuje kogoś, kto wcześniej stworzył warunki pracy i zdobył klientów? No to dają w zamian choćby to, że mniej zaradni mogą u nich pracować i w ten sposób zarobić na siebie bez ryzyka. Oczywiście nie z dobroci serca, bo jest to transakcja z obustronną korzyścią. Jeżeli byś uznał,
@Ignacy_Loyola: MYLISZ SIE

dotacje wbrew pozorom sa dla nielicznych firm. Musisz zatrudnic wiejskich glupkow, albo robic cos bezsensownego zeby dostac dotacje. Ewenualnie byc z Polski wschodniej

Co do podatkow, to nie chca placic bo traktuja to jako kradziez zarobionych przez nich pieniedzy

Tak, jestem przefsiebiorca
@Ignacy_Loyola: Sluchaj ja pracuje w malej 3 osobowej firmie. Jest spoko. Powiem Ci, ze wiekszosc przedsiebiorcow ktorych poznalem to naprawde porzadni i fajni ludzie. Dzieki ludziom przedsiebiorczym kazdy kraj na swiecie rozwija gospodarke, wiec są oni bardzo waznym elementem kazdej gospodarki. Ułatwianie prowadzenia biznesu jest sprawą zasadnicza dla kazdego Państwa. Fakt, w Polsce jest sporo Januszy. Ale wydaje mi sie, że z biegiem lat jest och poprostu coraz mniej.
Dochody z CIT.

@Ignacy_Loyola: Jak wypłacasz sobie jako członek zarządu w spółce handlowej wynagrodzenie z tytułu dywidendy, to również płacisz PIT. Twoje dane są więc mało precyzyjne, jak każdego wykopka, który wbija kijek w gówno i sprawdza jak śmierdzi. Co do reszty to zgoda, przedsiębiorcy w Polsce płacą zbyt mało pracownikom w stosunku do zysków wielu firm. Wystarczy poczytać sprawozdania finansowe z KRS, żeby się o tym przekonać.