Wpis z mikrobloga

Jak ma się Python w software development w Polsce? Są takie stanowiska dla młodszych programistów? Większość ofert z Pythona to testy i web development.

#python #programowanie
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrBanana: Jeśli tylko lubisz się poruszać po dwóch niekompatybilnych gałęziach 2 i 3, mieć na stacji roboczej kilka dystrybucji każdej z nich (anaconda, cpython, whateverpython) tudzież kilka repo pakietów (pip, pypi, conda, chwieco) wbijaj śmiało, eldorado czeka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
myśląc że skoro jest to nowszy język to lepiej przemyślany

@asdxmee: co xD ; tak ogólnie Python jest z 1991 roku, to nie jest jakiś podlotek tylko stary stabilny język, to powiedziawszy zdecydowanie większość projektów i firm skoczyła na pythona 3 już dawno, więc te problemy co novicky opisał to jest super niszowa sprawa i trzeba mieć mega pecha

i bez tak dużego bagażu jak c++

@asdxmee: każdy
  • Odpowiedz
@asdxmee: Moja opinia była trochę zaczepką w kierunku praktyków #python na podstawie moich krótkich doświadczeń sprzed kilku lat przy data-science. Wtedy rozpieprz był dla mnie zauważalny bo do numerków potrzebowałem bibliotek z anaconda co gryzło się z systemowym pythonem. Kolega który pracował jako pythonowiec miał kilka dystrybucji na blacie. Niemniej byłem zielony i taki mi niemak pozostał po tej przygodzie.

Miałem nadzieję że fachowcy sprostują jak to wygląda
  • Odpowiedz
@Kura_Wasylisa: Spoko, tak też sobie radzę odpalając ansible z archaicznego obrazu dockera żeby nie gryzło się z systemowym pythonem i nie wywalało co chwilę po lokalnym upgrade. Ale czyż to nie dowodzi trochę niestabilności ekosystemu pythona?
  • Odpowiedz
@novicky99: Python 2.7 nie ma wsparcia nawet w postaci łatek bezpieczeństwa, niektóre firmy porywają się nawet na przepisywanie App Engine na Py3, a z korpo które kojarze tylko Google utrzymuje pewne legacy projekty na Py2 (chociaż łatają go we własnym zakresie o ile pamiętam... na co nie każde korpo może sobie pozwolić)

Równoległość pip i pip3 nie jest schizofrenią tylko naturalną koleją rzeczy w rozwoju oprogramowania, powoli degradujemy starsze wersje, pewnie
  • Odpowiedz
@Lunatik: Dziękuję za konkretną odpowiedź.

Zastanawiałem się czy v2 został całkowicie pogrzebany i widzę że to się właśnie dzieje. Widzę że nawet AWS pozbywa się go ze wsparcia dla lambd:

End of support for the Python 2.7 runtime starts on July 15,
  • Odpowiedz