Wpis z mikrobloga

#akwarystyka #glony

Proszę o ocenę mojego glona ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak serio to o identyfikację, co to jest i czym cholerstwo zwalczać (z korzenia usuwam mechanicznie ale odrasta)

Nawozów żadnych nie dodaję, jest dawkowanie CO2, jest ziemia pod żwirkiem, pełnego światła (mam programator) ok 8h dziennie, obsada spora ale NO2 niewykrywalne, NO3 na poziomie 1-5
xardas_pl - #akwarystyka #glony

Proszę o ocenę mojego glona ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak s...

źródło: comment_1620153834kE7ZQMsKQ3ajaESurPdXJM.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xardas_pl: ile ja się z tym użerałem, dodawałem CO2, kąpałem rośliny w kwasku cytrynowym i średnio to działało, w końcu po kilku tygodniach wziął i zdech
  • Odpowiedz
@xardas_pl: no xD nie mam pojęcia co było przyczyną. Był okres kiedy rzęska mocno zarosła mi lustro wody, przez co docierało mniej światła, ale bardziej wydaje mi się że wyrównały się jakieś parametry w wodzie. Z tym że to już zgadywanie ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@xardas_pl: spróbuj miejscowo carbo w strzykawce. Przedawkuj 2-3 krotnie przez 4-5 dni carbo . Jak masz krewetki to powinny sie tym zająć. Jak młody zbiornik to sam wzionie i zdechnie z czasem xd
  • Odpowiedz
@Anhed: @kacper1302: carbo miejscowo poleci jutro i będę obserwował

mam mnóstwo (>100) red cherry ale nie zdają się być tym zainteresowane. Amano nie chcę bo wyglądają jak robale xD

zbiornik młody, ok 6 tygodni od startu
  • Odpowiedz
@kacper1302: tak, ale te glony zaczynają porastać mi młodziutkiego hemianthusa na trawniku i boję się, że mi go zabiją. a rośnie cholernie wolno więc nie chciałbym sadzić nowego.

póki były tylko na korzeniu/kamieniu to se były i nie przeszkadzały
  • Odpowiedz
@kacper1302: no to moje drugie akwa, najpierw było 112.. ale zrobiło się mocno za ciasne :D teraz to bym chciał jakieś 720 czy 1000l, ale to jak już będę miał dom i gdzie je trzymać
  • Odpowiedz
@xardas_pl: mam doklqdnie taki sam plan. Jak bede miał dom to specjalne miejsce sobie przygotuje gdzieś w salonie na cos ogromnego . Z rybami typu - wezoglowe, sumiki itp. Ale jak narazie to bystrzyki musza wystarczyć (,)
  • Odpowiedz
A tak serio to o identyfikację, co to jest i czym cholerstwo zwalczać (z korzenia usuwam mechanicznie ale odrasta)

@xardas_pl: zacznij od ograniczenia żelaza, jest to Compsopogon sp. - twardy zawodnik, ale do pokonania.
  • Odpowiedz