Wpis z mikrobloga

@Yebat: Jak masz papiery to zarejestrować możesz normalnie w wydziale komunikacji chyba, co za różnica gdzie stoi - nawet jak by było w salonie w Polsce to i tak same papiery rejestrujesz
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj: ok znalazłem. W wydziale komunikacji rejestruje go jako do wywiezienia poza granice kraju. 112 zł to kosztuje. @jason_bourne: to ciekawe. Ok ale pandemia jest więc i tak nie ma mowy o jeżdżeniu ciągłym. Zatem wydział komunikacji. Biorę tymczasowe blachy. W umowie kupna niemiecki adres mój. Dostaje blachy na wywóz za granicę. I mam 30 dni na rejestrację w DE.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Yebat: a zdajesz sobie sprawę że będziesz musiał robić jakiś chyba ekstra przegląd w Niemczech?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bsl: nie będzie musiał. Nowy samochód z salonu ma przegląd po trzech latach. Miałem dwuletnie auto z salonu z Polski i przy przerejestrowaniu dostałem przegląd na rok z automatu. Tylko starsze auta muszą mieć zrobiony przegląd.
  • Odpowiedz
@bsl: Zdaje. I co z tego jak auto w pl salonie jest tańsze o 28% niż w DE. @warstwowy_kabel: tak aż o 28%. To samo wyposażenie. @jason_bourne: w Niemczech nowe mają po dwóch latach. Tylko czy jak z nowym przyjadę do DE to nie będę musiał mieć przeglądu niemiecki go? A na miękki dowód mi go zarejestrują w DE?
  • Odpowiedz
@Yebat: ja przeglądu nie robiłem. Miałem twardy dowód i babeczka w dziale komunikacji po VIN doszła co to za auto i wyrobiła niemiecki dowód. Dam sobie rękę uciąć, że nie pójdą na miękki dowód, bo go po prostu zabierają od ciebie razem z kartą pojazdu.
  • Odpowiedz
@jason_bourne: no ale ja auto w PL rejestrować będę na blachy tymczasowe na wywóz. Nie mam w PL meldunku ani nic, więc nie mam go jak zarejestrować w PL. Więc dostanę miękki dowód wraz z tablicami... Dodatkowo VAT chce zapłacić tu i w PL dostanę zwrot. Tu VAT to 19% na auta
  • Odpowiedz
@Yebat: szczerze? Zadzowniłbym do starostwa powiatowego albo urzędu celnego w Polsce, bo powinni wiedzieć o procedurze rejestracji auta zakupionego w Polsce za granicą. Na niemieckich stronach znalazłem tylko coś takiego:

"Zulassung importierter Neuwagen (EU)
Wenn Sie einen aus dem EU-Ausland stammenden Neuwagen zulassen möchten, verläuft das Zulassungsverfahren ein klein wenig anders als bei einem inländischen Neuwagen. Neben den für die Zulassung üblichen Unterlagen benötigen Sie einige zusätzliche Dokumente:

Unterlagen für die Zulassung eines
  • Odpowiedz
@jason_bourne: okej. Co do auta wydział komunikacji poinformował mnie że biorę od nich tablice wyjazdowe plus miękki dowód i z tym śmigam do Niemiec i mam 30 dni a rejestrację.
  • Odpowiedz