Wpis z mikrobloga

Mirki, kupiłem garaż z wieczystym użytkowaniem. Mogę go przepisać na siebie i nadać mu księgę wieczystą (trzeba go wyodrębnić z kompleksu garaży), ale raczej bez gruntu. Z gruntem, to chyba musiałoby się zgodzić min. 50% właścicieli pozostałych garaży, albo będą to potężne koszta. Samo przeniesienie własności, to koszt bodajże ok. 1700zł wliczając taksę notarialną. Pytanie, czy jest sens to w ogóle robić?

#gdansk #prawo #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ThaFog: najpierw to zobacz plany zagospodarowania terenu bo możliwe, że w ogóle nie opłaca się go trzymać bo ma tam powstać budynek docelowo
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@su1ik: to wątpię, bo kompleks jest między dwoma blokami i nie ma tam zbytnio miejsca na nowy budynek. Ale sprawdzę tak w razie wu, dzięki!
  • Odpowiedz
@ThaFog: też chciałem kiedyś kupić, ale dzierżawa kończyła się w 2024. Po obliczeniu ceny wynajmu garażu to się mi kompletnie nie opłacało kupować za cenę którą chciał za niego gościu. Nie zgodził się na ofertę x lat wynajmu+ kwota którą dostałby za budynek gdyby zaczęła się budowa+ 5% dla niego. Niby też miejsce między blokami, ale w dobrym miejscu więc duża szansa, że jakiś developer się połasi na budynek usługowo
  • Odpowiedz