Wpis z mikrobloga

@Armo11: przecież na tej drodze i tak musiałyś zjechać na przeciwny pas żeby wyprzedzić poprawnie rowerzystę jadącego przy prawej krawędzi więc imho łatwiej wyprzedzić 3 rzędy po 3 rowerzystów niż 9 jadących gęsiego
  • Odpowiedz
@alteron mam zjeżdżać na równoległy pas, jakbym wyprzedał tira bo po drodze jeździ gość w rajtuzach który zajmuje 20% szerokości pasa? No nie wiem xD na dwu kierunkowych jedno pasmówkach spokojnie mogę wyprzedzić kolumnę rowerzystów nie kolidujac z samochodem z naprzeciwka
  • Odpowiedz
@Armo11: Co łatwiej wyprzedzić, grupę #!$%@?ących ludzi o długości kilkunastu m, czy sznur pojedynczych długości kilkudziesięciu m jadących wężykiem. W Polsce mamy wąskie drogi więc mem z dupy.
  • Odpowiedz
@Paczelokinka: Chcemy czy nie, mogą jeździć po drogach i trzeba się dostosować. Ich jazda w grupach jest mniej irytująca niż wężykiem. Nigdy nie byłem świadkiem pobicia, ale widziałem #!$%@? tirowca który razem ze mną jechał za nimi pare km po czym ich wyprzedził i jechał jeszcze wolniej niż oni nie pozwalając się wyprzedzić, przyśpieszając gdy ci chcieli wyprzedzić :D
  • Odpowiedz
@Slavian4k: polecam tak robić, nic cię to nie kosztuje bo chyba umiesz wyprzedzać ( ͡° ͜ʖ ͡°) a tak btw

Szerokość pasów ruchu, z zastrzeżeniem § 16, powinna wynosić:
na drodze klasy A-3,75 m;
na drodze klasy S: a) dwujezdniowej - 3,75 m lub 3,50 m, b) jednojezdniowej - 3,75 m;
na
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 36
@alteron mam zjeżdżać na równoległy pas, jakbym wyprzedał tira bo po drodze jeździ gość w rajtuzach który zajmuje 20% szerokości pasa? No nie wiem xD na dwu kierunkowych jedno pasmówkach spokojnie mogę wyprzedzić kolumnę rowerzystów nie kolidujac z samochodem z naprzeciwka

@Slavian4k: oczywiście że tak, odśwież sobie kurs na prawo jazdy.
  • Odpowiedz
@alteron legalnie z pewnością nie, ale gdy na równoległym pasie jest duży ruch to mam się wlec 30 na godzinę za 3 kolumnami rowerów? jeżeli jechali by w jednej, spokojnie mógłbym ich wyprzedzić nawet nie najeżdzając specjalnie na pas równoległy
  • Odpowiedz
@vind znam prawo, a komentarz pisałem z przekorą, jeżdżę zawodowo po sporym mieście(największym w polsce) podejrzewam że przez ostatnie 3 lata zrobiłem więcej kilometrów niż ty przez całe życie, nigdy nie wyprzedam owych zjeżdżając całkiem na równoległy pas i zauważam że zdecydowana większość kierowców robi podobnie, wytłumacz(nie regułami prawnymi a logiką) czemu uczestnika ruchu który zajmuje mały procent pasa mam wymijac jakby zajmował pas cały? Mogę odchylic się ku krawędzi mojego
  • Odpowiedz
@alteron piszę o przypadku gdy nie mam możliwości wjechania na pas równoległy lub jest to utrudnione przez wzmożony ruch, chociaż w normalnych warunkach i tak tego nie robię gdyż nie widzę w tym sensu(reguła prawna mi tego sensu nie nadaje, sory)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
@Slavian4k: jak przyjedziesz z wyzsza prędkością w małej odległości od rowera to wiatr ci go wciągnie pod koła. W tym momencie tez narażasz się na wszelkie warunki losowe jak najechanie na kamień czy po prostu zagapienie się. Twój argument ze na pewno przejechałeś więcej kilometrów niż @vind jest najzwyczajniej w świecie inwalidą, na zasadzie "w dupie byłeś gówno widziałeś".
  • Odpowiedz